Ik ga het bewust niet hebben over de aankoop van het schilderij de Vaandeldrager van Rembrandt. Na de koop wordt hij in alle provincies tentoongesteld en het zou mij verbazen als in Zuid Holland de Lakenhal in zijn geboorteplaats Leiden daar niet voor uitgekozen wordt. Maar niet elke Rembrandt hoeft zoveel te kosten, ik liet deze de week twee keer een schets maken door de meester.
Ik kwam langs de Latijnse School waar vroeger zowel Jan Lievens als Rembrandt op school gezeten hebben. Je kan daar een schets van je laten maken. Ik had het al vaker gezien maar nooit de tijd genomen om het eens te doen, maar eindelijk maar een gestopt en gekeken hoe het zat.
Nou tien seconde stilstaan voor het raam, waarom heb ik dat niet eerder gedaan. Na die tien seconde verschijnt je schets op de schildersezel in de kamer. De volgende dag kan je hem uploaden op de website van de Latijnse school.Ik was niet echt tevreden met de schets dus gewoon de volgende dag teruggegaan en er weer eentje laten maken. Toch knap dat je ruim 350 jaar na je overlijden nog zo snel kan schetsen.
Als je langs komt of in de buurt bent, hoek Lokhorststraat/ Schoolsteeg, gewoon even het trappetje op en 10 seconde stil blijven staan.
Nu ik toch een blog over de schetsen ging maken dacht ik, dan moet ik ook even een paar honderd meter doorlopen naar de Young Rembrandt Studio op de Langebrug.
De Young Rembrandt Studio is open van 12 tot 17.00 op dinsdag t/m zondag en kost niets om te bezoeken.
Binnen is er van alles over Rembrandt te zien en te koop.
Het mooiste deel vind ik persoonlijk is helemaal achterin.
Achterin is een kleine huiskamer, waar je in zeven minuten tijd van alles over de jeugd van Rembrandt te zien krijgt.
Op deze plek kreeg Rembrandt vroeger les van Jacob van Swanenburg. In een prachtige 3Dpresentatie verteld Van Swanenburg het verhaal van zijn leerling Rembrandt.
Hij verteld ook dat Rembrandts schoolkameraadje Jan Lievens hier les kreeg.
Dat het jongetje Rembrandt talent had zag Jacob van Swanenburg al snel.
Hij was ook heel goed met licht en kleur.
Van Swanenburg leerde zijn leerlingen ook te werken met de krachten van de natuur zoals water.
Rembrandt vertrok naar Amsterdam, tja dat is zo’n grote stad en of Rembrandt zich daar kan redden vroeg van Swanenburg zich af. Hij had beter in Leiden kunnen blijven, want hij had echt talent en zonde als dat in de grote stad verwaarloosd wordt.
Tot slot vraagt Jacob van Swanenburg zich af hoe het verder met Rembrandt gegaan is en of is hij blijven schilderen, want hij heeft hem nooit meer gezien. Mocht u hem tegenkomen doe hem de groeten van zijn oude leermeester.
Leuk om weer eens binnen te lopen en de presentatie weer te zien. Onder deze link een verslag van de opening in mei 2018 en een interview met Jacob van Swanenburg. Als je in de buurt bent zijn beide plekken leuk om even langs en binnen te lopen .
8 reacties
Mooi hoor. Ook die schets is leuk…. Jammer dat het zo ver fietsen is.
Love as always
dimario
Goh wat leuk zo’n schets, alleen lijk je daar een jaartje ouder op dan dat ik je de laatste keer gezien heb…
Hoi Emile, wat een leuk artikel! De Latijnse School en de Young Rembrandt Studio verdienen heel veel aandacht, want het is beiden zo gaaf! Ik hoop dat een hoop Leidenaren komen kijken!
Wat leuk! En leerzaam ook….
Een goed gelukte schets, help me onthouden als ik weer eens in Leiden ben, want dát wil ook.
Wat een goede tip Emile!! 🙌🏼😃 Gaan we binnenkort naartoe met de kids!! ☺️
Leiden en Rembrandt twee kwasten op een plek.
Je staat er goed op Emile, nu stroomt het geld straks binnen. Hans
Leuk die schets! En Rembrandt vind ik nou een echte kunstenaar. Zo knap wat die man gemaakt heeft.