Traditioneel wordt in de bouw Pannenbier gedronken als het hoogste punt is bereikt. De nieuwbouw, herbouw, renovatie, ach je kan er eigenlijk elk woord op loslaten want het gebeurt allemaal op het terrein van de voormalige meelfabriek, bereikte vrijdag zijn hoogste punt. Ook zijn laagste punt want de appartementen die in de voormalige silotoren komen gaan rusten op de fundering die er al zat. Redenen genoeg om een feestje te vieren met de bouwers en een aantal toekomstige bewoners.
Een goed idee een patatwagen voor de deur, want een patatje gaat er altijd wel in.
Iedereen in Leiden kent de voormalige Meelfabriek. Als je over de Zijlsingel rijdt kan je het gebouw niet missen en ook vanaf de boot doemt het reusachtige gebouw opeens op.
In 1988 werd de Meelfabriek gesloten en heeft het heel wat jaren geduurd voor er duidelijkheid en vergunningen kwamen voor de herbestemming van terrein en het monumentale pand. In 2016 kon Van der Wiel Bouw eindelijk beginnen met de uitvoering waar Ab van der Wiel al jaren van droomde en wat een parel langs de Zijlsingel gaat worden.
Het is zeker aan te raden te kijken op de website van de Meelfabriek waar historie en toekomst in elkaar overgaan.
Ed Zwart, technisch directeur Van der Wiel bouw, hield een korte toespraak en legde de historie van Pannebier uit. Ed Zwart, zelf ook een speciaalbieren liefhebber, vertelde dat er vandaag een heel special Pannenbier werd gedronken. Onlangs hebben bouwers, directie, architecten en enkele toekomstige bewoners samen met brouwer JW Fukkink van de Leidsche Brouwerij het Pannenbier gebrouwen.
Het bier heeft de toepasselijke naam Albert Bier gekregen, vernoemd naar Ab (Albert) van der Wiel.
Het eerste flesje was dan ook voor Ab van der Wiel.
Ab van der Wiel was blij met deze mijlpaal en bedankte iedereen voor het jarenlange vertrouwen in dit project en de inzet van de alle bouwers.
Hierna proostte Ad van der Wiel met Ed Zwart en uitvoerders Johan Winters en Ron van der Lans op de toekomst van de Meelfabriek.
Na de korte, maar leuke toespraken konden bewoners en bouwers genieten van het speciale Albert bier.
Iedereen was het er over eens dat het een lekker biertje is.
Brouwer JW Fukkink toast met Patty Beuk, verantwoordelijk voor de communicatie en pr van de Meelfabriek.
Een altijd gereserveerde, maar in zijn hart waarschijnlijk apetrotse, Ab van Wiel genoot van de gesprekken met bewoners en bouwers.
Het feestje ging buiten nog even verder met hapjes en drankjes.
Bij sommige foto’s is commentaar overbodig. Het was in elk geval niet moeilijk Ed te vinden om afscheid te nemen toen ik snel doorging naar de volgende afspraak 🙂
Voor alle bewoners stond bij vertrek een pakketje Albert bier klaar.
In de fotoslideshow nog een aantal sfeerfoto’s van de Pannenbier feestje.
8 reacties
Eigen Albert Pannenbier, als de kruiwagen leeg ik word je er mee naar huis gebracht.
Meelpakhuis krijgt een mooie nieuwe bestemming en ook nog behoud van het verleden.
Hier is toen de silo’s aan de Eem gesloopt, best jammer zou op de zelfde manier behouden moeten zijn. Hans
Wat leuk; een eigen biertje! En het was een gezellig feestje zo te zien.
Alleen al voor de historie (en het biertje) zou je daar wel willen wonen.
Klopt, ik ken het gebouw ook van “er langs varen”bij een rondvaart die ik ooit in Leiden maakte. Moet er nog wel foto’s van hebben in een logje.
https://rietepietz.files.wordpress.com/2013/09/leiden-bakkersf.jpg
10 jaar geleden
ik heb gewoond in de zeehelden buurt als er iemand kwam slapen, dan lukte dat niet van die graan zuigers. ik heb de oude cilo nog geken( ik ben nu 86 jaar en woon niet meer in Leiden)
Ik durf toch te zweren dat ik daar langs ben gevaren, maar toen stond er geen biertje voor me klaar.. nou ja.. niet daar, maar wel in het Praethuys.
Love As Always
Dimario
[…] vorig jaar werd in het voorjaar zowel het hoogste- als diepste punt van de bouw bereikt, wat uiteraard gevierd werd met Pannenbier. Alleen niet zomaar bier, maar een speciaal, onder leiding van JW Fukkink van Brouwerij Leidsch […]