Home Leiden De stem van Leiden, vierentwintig prachtige verhalen van oudere Leidenaars

De stem van Leiden, vierentwintig prachtige verhalen van oudere Leidenaars

door Emile van Aelst

Foto’s geven vaak een leuke herinnering, maar als je de verhalen er niet bij hebt dan mis je toch iets. Vandaag kwam er een uniek boek uit met vierentwintig verhalen verteld door oudere Leidenaars.

Het boek is uitgegeven door de Historische Vereniging Oud Leiden. Het leek de vereniging mooi verhalen van ouderen Leidenaars op te schrijven. Zodoende werd enkele jaren geleden de commissie De stem van Leiden opgericht met circa 35 leden die regelmatig oudere Leidenaars interviewen . Uit al die interviews heeft de redactieraad van de commissie dit boekje samengesteld. De redactieraad bestaat uit Cees Meijer, Irene de  Nooy, Mieke Okker, en Maaike van Soest. Corrector was Roelof Hoving (niet op de foto) en Piet de Baar deed de historische toetsing.

De presentatie van het boek was in de grote zaal van het Gemeenlandshuis, waar we welkom werden geheten door Rogier van der Sande, Dijkgraaf Hoogheemraadschap van Rijnland & voorzitter Unie van Waterschappen.

Ik ben er jaren geleden wel eens geweest met de Open Monumenten Dagen, maar toen was het erg druk en nu kon ik tijdens de presentatie genieten van de prachtige zaal.

Steven Engelsman, voorzitter Historische vereniging Oud Leiden, is erg blij met het boek waarin echt prachtige Leidse verhalen staan.

Erg handig, voor niet Leidenaars of de jongere generatie, is het woordenboekje achterin waarin gebouwen, gebruiken en namen uit vroeger tijd beschreven staan. Een oudere Leidenaar heeft het niet over een voetbal maar over een bledder, dat was een zelf gemaakte bal, maar werd ook gebruikt voor het woord hoofd. Pas op juh anders krijg je een dreun voor je bledder.

Prachtige verhalen in het boek zoals over het bezoek van Churchill.

Een verhaal over het schoonmaken van haring met 3 oktober kan natuurlijk ook niet missen.

De in 1936 geboren Javaanse Rahadi Karni was het het enige bruine jongetje in de klas. Zijn vader kwam in 1933 vanuit Jakarta naar Leiden om af te studeren. Ze woonden in de Professorenwijk, ook wel de wastafelwijk genoemd. De uitdrukking wastafelwijk is voor mij nieuw. De wijk werd zo genoemd omdat de huizen daar wastafels hadden.

Het eerste exemplaar werd uitgereikt aan burgemeester Henri Lenferink.

Uiteraard ook een exemplaar voor Dijkgraaf Rogier van der Sande.

Rogier wees mij naderhand nog op een mooi detail in de grote zaal. De schildering op het plafond is van de lucht met vogels.

In deze zaal werd vroeger recht gesproken. In nog vroegere tijd werd recht altijd in de buitenlucht gesproken, vandaar dat hier een schildering van de lucht is gemaakt.

Henri Lenferink vertelde dat hij bij bezoeken aan oudere Leidenaars vaak prachtige verhalen over vroeger hoort en vaak denkt dat moet ik onthouden of dat zouden ze moeten opschrijven.

Met dit boek zijn nu gelukkig een aantal van die verhalen bewaard voor de toekomst. Daarnaast is dit boek natuurlijk een mooi cadeau om namens de gemeente bij diverse gelegenheden of bezoeken te geven.

De makers van het boek waren blij met het enthousiasme van de burgemeester en vertelden er met heel veel plezier aan gewerkt te hebben.

Er zijn natuurlijk nog veel meer verhalen opgeslagen in het archief, meer informatie daarover is te vinden op de website van De stem van Leiden. HVOL-leden kunnen dit boekje kopen via winkeltje@oudleiden.nl De ledenprijs bedraagt € 12,50 (winkelprijs is € 15,00).

Gerelateerde artikelen

6 reacties

די מריו 5 februari 2022 - 7:51

Mooi. Oude verhalen,. mits goed verteld, brengen de geschiedenis tot leven.

Love as Always
Dimario

Reply
Sjoerd 5 februari 2022 - 11:26

Dat zouden ze in meer steden moeten doen. Zoals hier met de verhalen van oud mijnwerkers, voor zover die er nog zijn.

Reply
Vertelvader Willem 5 februari 2022 - 19:17

Ik heb het al gelezen. Inderdaad een prachtig boek.
En een schappelijke prijsje, zeker voor de leden van Oud Leiden.

Reply
rietepietz 5 februari 2022 - 21:10

Daar gaat vast nog wel een vervolg op komen, jij zou in je uppie al een boek vol verhalen kunnen schrijven.

Reply
Vertelvader Willem 6 februari 2022 - 10:20

Ik schrijf voor Indebuurt met veel plezier verhalen over Leiden. Wellicht moet ik als ik er 50 heb hier ook een bundel van maken.

Reply
Nicky 6 februari 2022 - 20:34

Wat leuk! Zo blijven de verhalen bewaard voor altijd. Die zaal is prachtig, trouwens.

Reply

Plaats een reactie