Dit jaar staat voor een groot deel in het teken van de 350ste sterfdag van Rembrandt, een van de vele bekende Leidenaren. Behalve de Young Rembrandt Studio aan de Langebrug, eind van dit jaar de Rembrandtexpositie in Museum De Lakenhal, de Leidse Rembrandtdagen op 13 en 14 juli in het centrum, wordt er nog veel meer aandacht besteedt aan Rembrandt. Veel scholen hebben speciale Rembrandtprojecten. In februari sloten leerlingen van de Zijlwijkschool een Rembrandtproject af met een bezoek aan het Rijksmuseum. Donderdagmiddag leek de tijd even stilgestaan te hebben bij Old School aan het Pieterskerkplein.
Leerlingen van basisschool de Meerpaal hebben weken gewerkt aan het project Rembrandt. Een van de onderdelen was het maken van kunst zoals Rembrandt dat gedaan zou kunnen hebben. Het resultaat van alle inspanningen is tot en met 28 april te zien in Old School aan het Pieterskerkplein. De kinderen stonden in spanning te wachten tot de burgemeester kwam om de tentoonstelling te openen.
Om het wachten wat lekkerder te maken, was er voor alle kinderen een gebakje.
Niet zomaar een gebakje, maar echte Rembrandt gebakjes.
In afwachting van de burgemeester ging ik vast even binnen kijken, het was duidelijk dat de leerlingen hier veel werk aan gehad hebben.
Heel kunstig hoe deze foto’s net schilderijen uit de Gouden eeuw lijken.
Ook aan het kleinere werk en details was gedacht, hier een aantal tekeningen van een schelp.
De burgemeester was gearriveerd en de opening kon beginnen.
Heel plechtig kwam dit stel naar buiten om de opening luister bij te zetten.
Maar wat is dit, het doet mij ergens aan denken.
Voor hij zijn toespraak begon deed burgemeester Henri Lenferink zijn ambstketen om.
Zonder ambstketen ben je natuurlijk geen echte burgemeester.
Omdat er zo nu en dan nog wel eens een ambstketen zoek raakt hadden de leerlingen van de Meerpaal voor de zekerheid een duplicaat voor de burgemeester gemaakt.
Weet je hoe Rembrandt zijn penseel vast hield, de burgemeester deed het even voor.
De burgemeester vertelde ook dat Amsterdam dan wel de 350-ste sterfdag van Rembrandt viert, maar bij ons is hij geboren en dat is toch belangrijker dan sterven. Vandaar dan ook dat rondom zijn geboortedag de stad bruist van de Rembrandt-evenementen.
Het werd tijd om de tentoonstelling te bekijken.
De kinderen legden precies uit hoe de kunstwerken waren gemaakt.
De (foto) schilderijen maakten grote indruk op de bezoekers.
Het stilleven in de tuin vond ik ook heel kunstig.In de Gouden Eeuw hielden ze ook al van lekker eten en drinken, vandaar dat er bij de opening genoeg te eten was.
In de fotoslideshow/filmpje komen nog meer kunstwerken en sfeerfoto’s van de opening langs.
Het liedje onder de beelden is van Muziek met juf Nancy. Zij geeft niet alleen muzieklessen, maar maakt ook regelmatig leuke kinderliedjes met diverse thema’s, zoals dit Rembrandtlied.
5 reacties
Tsja, dat hebben ze allemaal keurig voor elkaar. Veel en mooi werk. Maar wat ik niet snap is dat men dat op zijn sterfdag doet. Je zou toch veel blijer moeten zijn met de geboorte van hem.
Leuk dat burgemeester bij school kwam kijken naar de tekeningen enz. Leuk voor de kinderen. Er is daar altijd veel belangstelling. Leuke kledingdrachten hebben aan. Fijne paasdagen gewenst.
Dat moet wel een feest zijn. Je kunt zien dat ze aan het genieten zijn.
Love as always
Di Mario
Wat jammer dat de burgemeester niet even binnengewipt is bij…eh hoe heet die verkleedwinkel ook alweer, eh Hoppe?
Ze hebben goed hun best gedaan. Echte kunstwerken, vind ik!