Home Overig Leerlingen Leidse Zijlwijkschool bezochten Rijksmuseum Amsterdam

Leerlingen Leidse Zijlwijkschool bezochten Rijksmuseum Amsterdam

door Emile van Aelst

Ruim 100 Leerlingen uit de groepen 6 t/m 8 van de Leidse Zijlwijkschool in de Merenwijk bezochten woensdag het Rijksmuseum in Amsterdam. Het was een aanvulling op een aantal lessen over ons Cultureel Erfgoed en de Gouden Eeuw. Met 2 bussen werden de kinderen en begeleiders naar Amsterdam gebracht. Ik liep mee met de groep van juffrouw Marleen Marijt en genoot van begin tot eind.

Het was mij wel eens opgevallen dat je eigenlijk weinig touringcars rondom het museumplein ziet staan. Niet zo vreemd natuurlijk, want ze staan tegenwoordig onder de grond geparkeerd. Van de auto’s wist ik het van de bussen was nieuw voor mij.

Bijna ongelooflijk februari en lekker zonder jas in het lentezonnetje vanaf de garage naar de ingang van het Rijksmuseum.

Behalve leerkrachten waren er ook enkele ouders meegegaan zoals CDA raadslid Joost Bleijie.

Als er dan toch een fotograaf meeloopt is een groepsfotootje natuurlijk nooit weg.

De leerlingen werden trouwens opgesplitst in groepjes van ongeveer 10 tot 15 personen.

Deze groepjes gingen onder leiding van een gids van het Rijks op pad voor een rondtoer over ( in ons geval) de Gouden Eeuw.

Gids Merel begon met uitleggen waarom het de Gouden eeuw werd genoemd.

Ze liet ons ook diverse kruiden en specerijen ruiken en proeven.

We zijn niet naar de speciale Rembrandt tentoonstelling geweest, maar hebben natuurlijk wel de Nachtwacht gezien, die helemaal achterin deze zaal hangt.

Hoe gaaf is het dat de kinderen niet achter het afzetlint maar ervoor mochten zitten om uitleg over de Nachtwacht te krijgen.

Niet verkeerd want constant kwamen er stromen bezoekers langs.

Dan is dit natuurlijk een geweldige plek. Leuk weetje trouwens, bij calamiteiten zit er in de vloer onder de Nachtwacht een luik waar het schilderij veilig in kan verdwijnen.

Het publiek ging gelukkig ook nog even achteruit waardoor we ook hier even een groepsfoto konden maken 🙂

Naast de Nachtwacht hangt ook een mini Nachtwacht waarop de ontbrekende delen van het origineel te zien zijn.

Ons onderwerp was de Gouden Eeuw vandaar dat we ook in de zaal met de grote zeehelden en schepen kwamen.


Prachtige schepen hadden we toen. In 2020 is er weer een Sail Amsterdam waarop onder andere een aantal grote replica’s van dit soort schepen te zien zijn.

Vroeger leken musea saai en stoffig, gelukkig is dat tegenwoordig heel anders en veel leuker, vooral voor kinderen. Ik weet dat  dat wij destijds hele saaie droge stof kregen, terwijl je nu gewoon lekker zittend op de grond les krijgt in het museum.

Echt indrukwekkend was ook een korte blik in de grote bibliotheek van het museum, waar beneden studenten zaten te studeren.

Na zoveel schilderijen gezien te hebben wordt het tijd om eens je eigen creativiteit en fantasie te tonen.

Nadat Merel een uitleg over vader en zoon op de schilderijen had gegeven vroeg ze, hoe denk je dat de moeder eruit gezien zou hebben.  Iedereen kreeg potlood en papier en laat je creativiteit en fantasie maar eens de vrije loop.

Het echte schilderij van de moeder hangt niet het Rijksmuseum, maar zo ziet zij er uit op het schilderij dat van haar gemaakt is.

De anderhalf uur dat de rondleiding duurde vloog voorbij, waardoor er nog maar kort tijd was om bij de poppenhuizen te kijken.

Deze poppenhuizen stonden destijds alleen bij de rijkere mensen om te laten zien hoe rijk zij waren, want de inrichting kostte kapitalen.

Een mooie excursie waar iedereen van genoten heeft. Ik zal mijn mond niet voorbij praten maar ik weet dat juffrouw Marleen van de Zijlwijkschool alweer nadenkt over een andere excursie in de toekomst:-) Op de vraag hebben jullie genoten was het antwoord zo te zien overduidelijk.

In de fotoslideshow nog een aantal foto’s van deze geslaagde excursie.

Gerelateerde artikelen

5 reacties

די מריו 21 februari 2019 - 23:44

Ik had het beter begrepen dat uit die ene stad ze langs kwamen in leiden. Dat ze konden zien dat een stad met grachten wel mooi kon zijn. Dat ondanks dat je een accent hebt dat je niet arrogant hoeft te zijn en dat, dat, dat.. nou ja, je begrijpt wel.

Love As always
Di mario

Reply
Sjoerd 22 februari 2019 - 7:15

Lijkt me een belevenis op zich voor die kinderen en voor jou natuurlijk ook… Rembrandt zien en dan… terug naar Leiden.

Reply
rietepietz 22 februari 2019 - 17:17

Een paar jaar geleden was ik er ook, de drukte was een flinke afknapper en voor de schilderijen zou ik die drukte nooit meer opzoeken. Wat ik het mooist vond was het gebouw zelf, dat is echt prachtig, de poppenhuizen ook trouwens maar of ik er ooit nog heen ga? Ik betwijfel het. In de rij voor kaartjes, in de rij om je jas op te hangen, in de rij voor een plaatsje in het restaurant. Gelukkig had jij daar allemaal geen last van.

Reply
Hans 22 februari 2019 - 22:31

Overdracht van kennis en cultuur, je kunt er niet vroeg genoeg mee beginnen. Hans

Reply
Nicky 24 februari 2019 - 12:27

Hartstikke leuk! De Nachtwacht is prachtig, vind ik.

Reply

Plaats een reactie