Ik denk dat wij een van de weinige Nederlanders zijn die met plezier drie keer per jaar in een hele lange rij gaan staan, terwijl de meeste al balen als ze in de supermarkt drie mensen voor zich hebben 🙂 De eerste keer is met inschrijven voor Haring& Wittebrood, daarna tijdens de grote Hutspot maaltijd op 2 oktober en dan nog eens ’s morgens op 3 oktober voor de Haring & Wittebrood. Toen ik om half zeven naar de Reveillljuh ging stonden de eerste haringliefhebbers al te wachten terwijl de deuren pas om half acht opengaan.
Nadat de deuren open gegaan waren schuifelde massa de Waag in om haring en wittebrood te halen.
In de Waag lagen ongeveer 7.000 Geusjes (broodjes) en ruim 25.500 haringen te wachten om opgehaald te worden.
Op de inschrijfkaart stond precies hoeveel Geusjes en haringen iedereen krijgt.
Er is natuurlijk een verschil met een viswinkel, hier krijg je de haringen vuil mee 🙂
Cees van Hamersveld woont tegenwoordig in Friesland, maar komt elk jaar terug naar Leiden om 3 oktober te vieren en mee te lopen in de optocht. Dit jaar was de 65e keer dat hij meeliep in de optocht. Voor hij zich omkleed voor de optocht en naar de grime gaat haalt hij wel eerst nog haring en wittebrood.
Om negen uur kwamen het bestuur, de burgemeester en de genodigden binnen. Het was gelijk feest en de Tonnieres dansten op tafel. (zie filmpje)
En wie stond er opeens tussen de blaaskapel, ja hoor Peter van der Velden had zijn trompet alweer tevoorschijn gehaald.
In 1823 wilde de gemeente het feest verplaatsen naar een zondag rondom 3 oktober, zodat er geen vrije dag meer gegeven hoefde te worden. Studenten van Minerva vonden dit waanzin en organiseerden zelf een groot feest voor alle Leidenaars. De gemeente ging overstag en trok hun besluit in. Charles Schulpen had een herdruk van het officiële affiche destijds.
Haringmeester Marcel van Dalen stond klaar met de haring, zodat er geproefd kon worden.
Eerst, voor het plaatje, een vuile haring en daarna uiteraard een schoongemaakte.
Iedereen krijgt vuile haring mee. Vroeger moest je die zelf thuis schoonmaken, tegenwoordig staan er buiten gelukkig tientallen haringvrouwen schoon te maken.
In het filmpje en fotoslideshow meer beelden van deze geweldige traditie, die voorkomt uit het feit dat de Watergeuzen destijds haring en wittebrood meebrachten voor de hongerige Leidenaars.
6 reacties
Een mooie traditie Emile, de Leidenaren staan er graag voor in de rij.
Je was al weer vroeg op pad. Hans
Dus eigenlijk daarna nog een keer in de rij om je haring schoon te laten maken.
Love As Always
Dimario
Het is dat ik dat schoonmaken al zo vaak gezien heb, ik ben een echte haring lieghebber en heb er dit jaar alweer de nodige achter de kiezen. Ik vind dit een van de mooiste onderdelen.
In Leiden is het zelfs een feest om in de rij te staan. Dat is nog eens bijzonder! Een top traditie.
Het is vast heel gezellig in de rij. Mij niet gezien trouwens. Niet voor hutspot en niet voor haring. Brrrr.
Er zijn een aantal mensen die mij via het internet altijd informeren over oeroude Leidse tradities.
Jij bent er een van.
Vriendelijke groet,