Oudere Leidenaars zullen zich nog het spoorwegemplacement langs de Herensingel kunnen herinneren, nog oudere Leidenaars zullen hem nog in bedrijf hebben gezien als goederen overslagstation. Een enkeling zal nog hebben gezien dat er een spoorlijn lag van Hoofddorp naar station Leiden-Heerensingel, dit spoor werd in 1936 opgeheven.
Tijdens een Singelpark wandeling kreeg Ger Koper de vraag wat dat stukje rails en stootblok ter hoogte van de Zijlpoort betekende. Nergens was een bordje met uitleg te vinden.
Thuisgekomen zocht hij op wat precies de oorsprong er van was. Hij nam contact op met de gemeente, Historische Vereniging Oud Leiden en het bestuur van het Singelpark. Niemand wist eigenlijk waarom er geen bordje bij hing en het stond ook niet bovenaan de prioriteitenlijstjes. Ik begreep dat dit kwam omdat het geen officieel erkend monument is. Nou is Ger niet voor een gat te vangen, dus dacht dan regel ik het toch zelf. Hij vroeg de gemeente of hij zelf een bordje mocht ophangen en kreeg daar toestemming voor. Vandaag was het zover dat hij het bordje kon ophangen, samen met een paar kennissen en buurtbewoners verzamelden ze bij het stootblok.
Vol trots liet Ger het bordje zien.
Het bordje is gemaakt door Yvonne Nicasie, de buurvrouw van Ger. Ze heeft zich goed laten voorlichten over uitvoering en materiaal, zodat het bordje weersbestendig en hufterproof is.
Samen met Leo Gerrese, een van de laatste echte Leidse Meester instrumentmakers, hing Yvonne het bordje op.
Op het bordje staat een QR code als je die scant vind je nog veel meer informatie over het oude spoorwegemplacement en onder andere de rol die het in de oorlog heeft gespeeld. ( scannen van deze deze foto lukt ook)
Tevreden en met gepaste trots poseerden Ger, Yvonne en Leo bij het stootblok.
Een mooi stukje burgerinitiatief, niet zeuren maar aanpakken.
Vanaf nu weten wandelaars van de Singelparkroute tenminste waarom het stootblok hier staat.
14 reacties
Mooi verhaal, Emile!
Mooi werk
Een lovend initiatief…
Al lopende met vriendin Vloek over de singel had ik het erover dat ik zo nieuwsgierig was wat het nou eigenlijk was… en zie daar het initiatief, ze stuurt het mij nu net op en wat goed& leuk dat jullie dit gedaan hebben. Dankjulliewel ! Vloek dank vh doorsturen 🙂 , Gr Rachel
Dat zijn nog eens goede initiatieven.ik weet zeker dat er in Leiden nog veel meer van dit soort locaties zijn die eigenijk een beetje vergeten zijn.
Hopen dat er nog verhalen van deze spoorlijn naar boven komen…..
Wat een ontzettend leuk en belangrijk initiatief ! Zo zie je maar weer: al worden burgers vaak door de gemeente overgeslagen bij participatie, ze kunnen dus tóch wel “tegen een stootje” en gaan het gewoon zelf doen….
Dat stootblok is me blijkbaar ontgaan toen ik de singelpark wandeling maakte, of dat stukje was toen nog niet klaar. Maar natuurlijk is het handig wanneer er op staat wat het is.
Ik was daar op het kleuter schooltje reglelmatig kwam daar het treintje met locomotief voorbij. ik ben van 1934
Kijk, dat is nog eens doorpakken. Goed geregeld. En natuurlijk hebben ze de beste fotograaf van Leiden en omstreken erbij gevraagd
Love as always
Dimario
Hier houd ik van! Het gewoon even zelf regelen. Goed gedaan!
Wat een leuk verhaal over het stootblok, er zijn veel wat spoorlijntjes verdwenen ook hier.
Gelukkig dat er mensen van aanpakken houden, hier is een oud stootblok toch in de loop de jaren verdwenen. Hans
Geweldig initiatief, ik heb echter nog wel een aanvulling, dit stootblok met rails lag tot in de jaren negentig een meter of 30 richting Kooilaan, het stond bij ons in de tuin en ik heb de gemeente gevraagd om deze te verwijderen(spijt van) zij hebben deze toen verplaatst naar de huidige plek.
Een prima initiatief van Ger. Ik heb als stadsgids ook al een aantal keren de vraag gekregen wat dit is. Ik vertel dat dan natuurlijk, maar een bordje erbij is nog veel beter.
@ Rietepietz: als je de Singelparkroute loopt, dan zie je het stootlblok niet. Het staat aan de buitenkant van de singel en de route gaat langs de binnenkant