De expositie Helmen Vol Verhalen is een samenwerking tussen veteranen van vredesmissies, het thuisfront en kunstenaars. Al vijfenveertig jaar nemen Nederlandse militairen deel aan VN-vredesmissies. Maar wat hebben zij daar meegemaakt? Wat betekende hun inzet voor het thuisfront? En hoe was het om terug te keren naar Nederland? In het kunstproject ‘Helmen Vol Verhalen’ werken veteranen samen met kunstenaars. De kunstenaars vertalen de verhalen van militairen en hun families in indrukwekkende kunstwerken. Zo wordt de impact van vredesmissies zichtbaar en tastbaar.Na de toelichting op het programma van Koningsdag en 4 en 5 mei werd er plaats gemaakt voor de opening van de tentoonstelling Helmen Vol Verhalen die van 3 april t/m 31 mei in het kader van 80 jaar bevrijding te zien is in de foyer van het Leidse Stadhuis.
Amy van Son, projectmanager van de tentoonstelling en zelf ook veteraan legde uit hoe de tentoonstelling tot stand gekomen is en het belang om de verhalen van veteranen duidelijk te maken.
Voordat wethouder Ashley North de tentoonstelling opende kreeg hij een anjer speld opgeprikt. Engeland kent de Poppy, Nederland heeft de Witte Anjer.
Ook kreeg hij het boek dat bij de tentoonstelling hoort.
Wie de politieke achtergrond van Ashley North kent begrijpt dat hij pacifist is. Daar zou in de huidige tijd nog wel eens een gezellige discussie op bruiloften en partijen over kunnen ontstaan 🙂 Laten we het er op houden dat niemand (volgens mij) iets tegen vredesmissies kan hebben.
De tentoonstelling laat op een mooie kunstzinnige en indringende manier de impact op het werk en gevoel van veteranen zien.
3 reacties
Het lijkt me heel interessant, deze verhalen moeten blijvend worden verteld. Hans
Op zoiets zou ik nooit gekomen zijn. Ik denk dat iedereen toch gewoon vrede wil hebben, Alleen malloten willen oorlog, toch…
En ook nog een mooie gelegenheid eens iets van dit prachtige stadhuis aan de binnenkant te zien.