Ton van Houten heeft ruim veertig jaar bij Zorg en Zekerheid gewerkt, waarvan de laatste twintig jaar als bestuursvoorzitter. Bij zijn afscheidsreceptie wilde hij geen cadeaus, maar liever donaties voor de voedselbank. Toch was er een cadeau, hij werd benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Deze onderscheiding kreeg hij niet alleen vanwege zijn werk , maar oo onder andere voor zijn betrokkenheid bij sport en beweging. Zo heeft hij een grote rol gespeeld in de ondersteuning van lokale sportevenementen, waaronder de Leiden Marathon en basketbalclub ZZ Leiden. Ook is hij al tien jaar actief als fiets- en wandelvrijwilliger bij woonlocatie De Boshuizerlaan. Op 6 maart was zijn echte laatste werkdag bij Zorg en Zekerheid, toch kwam hij deze dag naar de Voedselbank Leiden en Omgeving een cheque te brengen. Hij werd ontvangen door voorzitter Frank Mittertreiner en PR medewerker Jozé Krol.
Tijdens een kopje koffie werd er uitgelegd dat er momenteel circa 500 gezinnen, dat is 1.200 personen, gebruik maken van de Leidse Voedselbank.
Daarna volgde een rondleiding door de hal van de Voedselbank.
Uiteraard waren er op dit moment geen cliënten, maar alleen vrijwilligers aanwezig.
Alles is ingedeeld als een soort supermarkt met diverse afdelingen zoals hier het groente en fruit.
Het schap met vleeswaren en volledige maaltijden.
Het kruidenierswinkeltje zo heeft alles zijn eigen afdeling.
Muizen zijn natuurlijk dol op deegwaren, vandaar dat deze in een aparte cel worden opgeslagen. Gelukkig zijn er geen muizen in de hal, maar voorkomen is beter dan genezen of in dit geval weggooien.
Vrijwilligers waren druk bezig alles in orde te maken voor als de cliënten komen.
In de hal zijn ook enorme koelcellen.
In deze cel is het -18 graden. De koelcellen en alle koelkasten en diepvrieskisten vreten stroom natuurlijk. Twee jaar geleden zijn er zonnepanelen op het dak geplaatst, zodat er in de eigen stroom kan worden voorzien. Een behoorlijke investering, maar hij is wel in twee jaar terugverdiend met zoveel stroomverbruik.
Ton van Houten was niet met lege handen gekomen en maakte bekend wat de opbrengst van zijn afscheidsreceptie was geworden.
Ton had nog een verrassing, tijdens het poseren met de cheque vertelde hij dat hij eerst even rust ging nemen na alle afscheidsdrukte, maar zich daarna komt melden als vrijwilliger bij de Voedselbank.
Veel van de groentes komen in de zomermaanden uit Groentepark Bontekoe.
Het park ligt op een steenworp afstand van de Voedselbank, dus ging ik ook daar even kijken.
Tuinder Lien Moonen is samen met haar collega José van den Berg verantwoordelijk voor de tuin. Samen met een grote groep vrijwilligers uit de buurt zijn zij vrijwel dagelijks op de tuin te vinden.
Momenteel ziet het er nog kaal uit, maar eerdaags groeien hier allerlei groente en kruiden.
De vrijwilligers zijn druk bezig de tuin voor te bereiden op het zaaiseizoen.
Prachtig dat behalve eigen stroom, de Voedselbank ook hun eigen groentetuin heeft. Dat is pas duurzaam ondernemen.
4 reacties
Het is heel mooi dat de voedselbank er is, daar zijn vele goed mee geholpen.
Maar aan de andere kant is het natuurlijk een rotte plek, een land waar men zoveel aan help uitdeelt en zo hun eigen mensen in de kou te laten staan. Hans
Die gaat dus niet achter de geranium zitten, maar achter een groenten stalletje…
Wat mooi dat hij dit als zijn goede doel heeft en dat hij niet alleen geld schenkt, maar ook zijn tijd.
Love As Always
Dimario
Het is gewoon een bedrijf geworden, geen overschotten maar zelfgekweekte groentes is natuurlijk prachtig.