Ik kan veel leuke en mooie dingen die ik meemaak met woorden omschrijven, maar soms is dat vrijwel onmogelijk. Hoe omschrijf je ‘een hemels gerecht dat was alsof er een engeltje over je tong piest’. Voor zover ik weet is er nog nooit iemand terug gekomen uit de hemel om te vertellen hoe het eten daar is en ik heb ook nog nooit een engeltje zien fietsen, laat staan over je tong. Toch gebruiken we deze uitdrukkingen als we waanzinnig lekker gegeten hebben. Nou ja laat ik het dan maar in mijn eigen woorden proberen uit te leggen. Ik werd uitgenodigd door Maarten van den Dries, mede-eigenaar Proeflokaal 1574, om aan te schuiven bij het Wijnmakersdiner La DaMa & Domaine Normand.
Het verhaal hoe dit diner tot stand is gekomen is prachtig. Tijdens een van zijn vele wijnreizen kwam Maarten twee jaar geleden terecht in restaurant La Dama in Mâcon van Davide en Marion. Het was tijdens een reis met de Leidse Bourgondiërs, een vriendengroep die naast hun drukke banen van lekker eten en het goede leven houden. Rosemarie, een van de groepsleden, zoekt altijd van te voren de restaurants uit. Toen ze aankwamen bij La Dame leek de met tl verlichte tent wel een pizzeria, maar schijn bedriegt in de kelder was een heel ander klein intiem restaurant. (foto van internet)
Het diner dat ze daar kregen was zo geweldig dat dit voor Maarten een van zijn favoriete restaurants is geworden. Het liefst zou hij Davide en Marion een keer naar Leiden halen om te koken. Onmogelijk natuurlijk want dan zouden ze hun restaurant een paar dagen dicht moeten gooien. Maar soms wordt het onmogelijke mogelijk, door de goede vriendschap en gedeelde liefde voor mooie gerechten, kwamen ze deze week naar Leiden om twee dagen bij Proeflokaal 1574 te koken.
In Mâcon is ook Domaine Normand gevestigd, de wijngaarden van Sylviane en Alain Normand. Ook zij kwamen deze week naar Leiden om de bijpassende wijnen uit te zoeken en uitleg over te geven. (foto internet)
Ik kan niet het hele verhaal bij elk gerecht navertellen en het zou voor culinaire liefhebbers een pure kwelling zijn wel erover te praten maar niet te laten proeven. Ik zou zeggen pak een broodje kaas en een glas melk en ga lekker genieten van de foto’s. Na een glaasje crémant de Bourgogne als welkomst drankje kwam het eerste gerecht op tafel. : Escargot met zwarte knoflook en parmezaan. Ik ben gek op esgarcots en is vaak mijn favoriete voorgerecht, maar zo lekker als deze manier pffffff geweldig. De wijnen bij de gerechten waren over het algemeen bijna allemaal een Chardonnay. Hier werd La Roche Vineuse bij geserveerd.
Leuke bijkomstigheid was dat Maarten ook mijn zoon Nikos had uitgenodigd, de keren dat wij samen uit eten gaan zijn zeldzaam. Dat maakte bij voorbaat het diner al extra bijzonder.
De tweede gang was Heilbot met wortelcrème citrus en vissaus met als wijn Ige London. Leuk om nog even te vertellen Davide werkt uiteraard alleen met verse producten, maar koopt ze ook zelf in en veel maakt hij zelf, Bijvoorbeeld het brood bij het eerste gerecht had hij zelf gebakken.
De derde gang was alweer een verrassing. Pasta Guanciale (italiaans wangspek) met parmezaan met als wijn
Pouilly fuissé, climat. Bij de pasta kon gekozen worden uit gewone, nou ja wat is gewone, truffel of de nog zeldzamere witte truffel.
Elke gang was een plaatje om te zien en wauw zo lekker zoals deze Bresse kip met verse groenten en als wijn een heerlijke Esus, Pinot noir.
Ik heb medelijden met de afwassers, want de lading glazen was natuurlijk weer gigantisch vanavond en al die glazen moeten ook weer gepoleerd worden.
We zijn alweer bij de vijfde gang. Kaas met gebrande hazelnoten en daarbij twee verschillende wijnen
Macon solutré – pouilly & Macon-Igé gamay.
Na de vijfde gang kwamen Davide en Marion het restaurant binnen om te vragen hoe het gesmaakt heeft en of er vragen waren.
Davide en Marion gingen alle tafels langs om overal een praatje te maken, wel goed om je Frans weer een beetje te oefenen.
Heel verstandig dat je direct eventueel wijnen kon bestellen. Heel handig want ik ken mij zelf, ik kom gerust over een maand de winkel binnen en zeg dan tegen degene achter de balie; ‘ik zoek die Chardonnay van het wijnmakersdiner het werd geschonken bij de uhhh wat was dat nou, uhhhmm de derde of vierde gang dacht ik. Je weet wel wat ik bedoel, nou nee dus natuurlijk 🙂
De zesde en laatste gang een heerlijke Tiramisou met een frisse kir gemaakt van Aligote + creme de cassis.
Na afloop kwamen de Davide en Marion, Maarten van den Dries, Proeflokaal 1574 kok Erick Dijkstra en de wijnhandelaren bij elkaar in de wijnbar, mooi moment voor een fotootje voor de deur.
Het licht van het raam pakte het licht voor de groep weg, vandaar wat donker. Aan de andere kant, voor het raam zat een gedeelte van de bediening en die verdienden het ook om in het zonnetje gezet te worden.
Er werd binnen nog even nagepraat over het succes van de eerste avond met deze bijzondere gasten in de keuken.
Maarten bedankt dat ik bij deze fijnproeversavond aanwezig mocht zijn.
4 reacties
Verdorie, net 7 uur in de ochtend en het water staat me in de mond…
Jij hebt weer eens mazzel dat je ‘beroemd’ ben in Leiden.
Ziet er mooi uit en geweldig dat je zo genoten hebt.
Love As Always
Dimario
Het ziet er allemaal prachtig uit en is ruim aan jou besteed.
Ai! Dat ziet er uit alsof ze jullie met een steekkarretje naar huis hebben moeten brengen.