Leiden is een echte draaiorgelstad en heeft de meeste draaiorgels van Nederland. Sterker nog, als je een draaiorgel in Amsterdam ziet zou het zomaar een Leids orgel kunnen zijn van bijvoorbeeld Erik Mink met zijn dochter Tiffany. Fabian Krul bouwt en repareert orgels en in zijn werkplaats heb je het gevoel terug te zijn in de tijd van Anton Pieck. Kortom in Leiden wordt de draaiorgeltraditie hoog gehouden. Dit jaar werd de Draaiorgeldag voornamelijk in en rond de Hooglandsekerk gehouden.
In de kerk stonden twintig orgels opgesteld, maar ook in het centrum kon men nog een aantal orgels tegen komen, waaronder een hele kleintjes.
Voor de Hooglandsekerk stond een van de paradepaardjes van Fabian Krul.
De hele dag door liepen bezoekers de kerk binnen om een rondje langs de orgels te maken.
Het leukste is dat de orgels om beurten een nummer speelden, waardoor je de verschillen tussen de orgels goed kon zien en horen.
Er waren de meest uiteenlopende orgels van groot tot klein, zoals de hele grote robuuste Westfries.
Maar ook waren er hele kleine orgeltjes zoals het orgeltje van Barry.
Het is zo jammer dat veel mensen te snel langs een draaiorgel lopen. Je moet op je gemak eens naar een draaiorgel kijken. Dan valt bijvoorbeeld de aparte beschildering op, die nog steeds met de hand wordt gemaakt, maar ook alle poppetjes en bewegende delen zijn geweldig om te zien.
Helaas, maar wel begrijpelijk, wordt er tegenwoordig bijna niet meer met de hand gedraaid.
Het met de hand draaien sloopt natuurlijk je lichaam, vandaar dat het niet meer gebeurd. Wel moet je het zo nu en dan bijhouden en doorgeven aan de nieuwe generatie vindt Fabian Krul. Zelf draait hij zonder handvat en pakt het rad over zoals je stuurt in een grote vrachtwagen 🙂
Tot die nieuwe generatie behoren natuurlijk Tiffanie Mink, maar ook Jordy de Orgelman. Zij moeten toch op termijn het orgel draaiend houden in de Nederlandse binnensteden.
Vroeger toen er nog weinig bandjes waren stonden er in danszalen enorme orgels die de zorgden voor gezellige dansmuziek.
Weinig mensen die dat nog hebben meegemaakt of kunnen herinneren.
Ondanks alle moderne snufjes blijft er een ding onveranderd, de orgel spelen nog steeds met orgelboeken.
Zelfs in een bandje kan je gebruik maken van een orgel.
Het was een geweldige 25e Leidse Orgeldag. Hieronder een fotoslideshow met alle orgels en een filmpje waarin een groot deel van de orgels te horen zijn.
Hier nog een aantal foto’s.
7 reacties
[…] De boeken die ze gebruiken voor de muziek zijn nog wél hetzelfde en er is voorraad genoeg. Hoewel “Leidse Glibber” er natuurlijk ook een kijkje ging nemen deed hij dat op een andere tijd. Jammer, hij zag m’n […]
We liepen elkaar dus grandioos mis in de kerk want ik was er net iets eerder dan jij. Het filmpje kan ik niet zien maar ik wéét natuurlijk wel hoe het er klonk .
Wat zul jij weer genoten hebben. Leiden is niet alleen de stad met de meeste orgels, maar ook met de meeste mensen die het weten te waarderen.
Love As always
Dimario
Lalala Leiden op een draaiorgel, wat wil je nog meer…. Er zitten een paar hele mooie draaiorgels tussen.
Zie dat riet al heeft gereageerd, ze heeft je mis gelopen.
Maar het is me ook een spektakel waar veel liefhebbers op af komen. Hans
Dat zal een goed geluid gegeven hebben in de kerk. Die laatste leent zich daar wel voor.
Die Westfries is net een oliebollenkraam. Ik vloek vast in de kerk maar die associatie kreeg ik. Dat grote orgel is mooi, met alle bewegende poppetjes.
Je hebt Rietepietz misgelopen! Jammer, hè?
Ik ben geen fan, eerlijk gezegd. Maar het is wel iets moois wat we in ere moeten houden.