Home Leiden Brieven aan het Heilige Geest Weeshuis te Leiden, is prachtig boek geworden.

Brieven aan het Heilige Geest Weeshuis te Leiden, is prachtig boek geworden.

door Emile van Aelst

Achter deze gevel aan de Hooglandsekerkgracht zit tegenwoordig het Kinderrechtenhuis, waarin tal van kinderorganisaties een plek hebben gevonden. Vroeger was hier het Heilige Geest Weeshuis gevestigd. Na ruim 700 jaar bestaat de Stichting Heilige Geest-of Arme Wees-en Kinderhuis nog steeds. Tijdens het 700-jarig bestaan in 2016 kondigden ze aan een boek uit te brengen met brieven van voormalige bewoners.

Zaterdagmiddag werd het boek ‘Met tranen in mijn ogen….’ gepresenteerd. Een boek met 58 van de 466 gevonden brieven van voormalige bewoners aan het weeshuis.

De genodigden voor de boekpresentatie verzamelden zich op de binnenplaats van het Kinderrechtenhuis.

Een prachtige omgeving om in afwachting van de presentatie een praatje te maken.

Stichtingsvoorzitter Pieter Jeroense heette iedereen welkom en vertelde vast een en ander over het boek.

Terwijl iedereen stond te luisteren dacht ik hoe zou het er vroeger nu echt uitgezien hebben op deze grote binnenplaats.

De kinderen mochten vrijwel nooit buiten de muren van het weeshuis komen en het plein was hun speelplaats.

Nou ja speelplaats, alles ging natuurlijk heel gedrild en keurig in de rij kwamen de kinderen vroeger naar buiten.

Na het buitenspelen moesten ze weer naar binnen en konden alleen maar dromen van hoe het zou zijn als je geen wees was.

Voorafgaand aan de boekpresentatie speelden leden van het Jeugdtheaterhuis een stuk over het leven in het weeshuis.

Helaas, maar volledig begrijpelijk mocht er niet gefotografeerd worden omdat het klikken van de camera’s storend zou werken. Na het zien van het stuk was ik blij dat er niet gefotografeerd was, want het zou inderdaad heel storend geweest zijn bij de vaak emotionele scènes en verhalen. Na afloop een terechte staande ovatie voor de spelers. Het stuk is zondag nog 2 keer gespeeld, maar ik hoop dat ze er of hier in het kinderrechtenhuis of op scholen een vervolg aan gaan geven.

Het eerste exemplaar van het boek werd door Pieter Jeroense aangeboden aan auteur Dita van Wieren-Maan.

Er is ook nog een cassette met daarin het boek ‘Dit kint hiet Willem’. In dit boek beschrijft Kees van der Wiel de historie van het Weeshuis.

Na de presentatie was er een feestelijke borrel, maar uiteraard eerst een groepsfoto van de spelers van het Jeugdtheaterhuis, hun regisseur Lisette van Maanen, Pieter Jeroense en Dita van Wieren.

Het boek is een initiatief van de Stichting Heilige Geest-of Arme Wees-en Kinderhuis Leiden in samenwerking met Erfgoed Leiden en omstreken. Het drukwerk werd verzorgd door door Primavera Pers Leiden. Hieronder een korte fotoslideshow en een paar filmflitsen van de boekpresentatie.

Rond de presentatie van het boek is deze week een heel programma gemaakt. Op woensdag 11 april wordt er op basis van de brieven een workshop transcriberen georganiseerd bij Erfgoed Leiden en Omstreken. Dit is een workshop voor studenten Nederlands en geschiedenis onder leiding van dr. Ineke Huysman van het Huygens Instituut voor Nederlandse Geschiedenis. Op zondag 15 april wordt in bioscoop Trianon een speciale voorstelling georganiseerd van de weeshuisfilm Annie. De film begint om 13.00 uur. Voor meer informatie kunt u terecht op de website van Bioscopen Leiden. Ook voor dit evenement is een Facebook event aangemaakt. Na afloop van de film heeft u de gelegenheid een exemplaar van het boek aan te schaffen.

 

 

 

 

 

 

Gerelateerde artikelen

7 reacties

logbankje 10 april 2018 - 23:47

Een hele vooruitgang van weeshuis naar Kinderrechtenhuis.
Soms is het beter niet te fotograferen en te luisteren. Hans

Reply
די מריו 11 april 2018 - 9:17

We hebben het nog niet zo slecht he als je ziet dat wat ze vroeger allemaal mee moesten maken.

Love As Always
Di Mario

OT, doordat we met zo’n grote groep waren zat ik zelfs niet eens naast Shirel. Dus die was maar wat blij met het toestel in haar handen.

Reply
Yova 11 april 2018 - 9:36

Vooruitgang is zeker geworden. Mooie foto’s heb je gemaakt. Weeshuis was toen beroemd geweest. Nu word dan kinderrechtenhuis.

Reply
Sjoerd 11 april 2018 - 13:57

Je kunt je afvragen wat er anders van deze kinderen terecht was gekomen. Maar goed dat deze instanties er waren.

Reply
rietepietz 12 april 2018 - 17:27

Een prachtig gebouw, doet me denken aan het weeshuis in Den Haag waar ik opgroeide, ook een kasteelachtig gebouw waar de kinderen zeker niet als prinsjes en prinsesjes leefden. Helaas is dat gebouw afgebroken.

Reply
Nicky 18 april 2018 - 21:44

Indrukwekkend. ’t Was vast geen lolletje daar…

Reply
coby koenen- scheffers 28 mei 2018 - 17:05

mijn moeder heeft er samen met haar broers en zus daar gezeten van haar 6 jaar tot 21 jaar zij vertelde dat ze het er goed heeft gehad.

Reply

Plaats een reactie