De hang naar beelden van vroeger is duidelijk groot in Leiden, dat bleek ook afgelopen zondag weer bij de voorstelling in bioscoop Trianon waar diverse filmpjes gedraaid werden die gemaakt zijn door de Leidse amateurfilmer Emile Timan (1917-2011). Vorig jaar zijn behalve bekendere ook een aantal nog niet eerder vertoonde films gevonden in zijn privéarchief. De Leidse filmclub LVSL maakte er een voorstelling van die afgelopen zondag voor het eerst in het Trianon theater te zien was.
Oude foto’s en films van Leiden zijn enorm populair, zo zorgde de fotofilm ‘Nico de Film’ met beelden van fotograaf Nico van der Horst al meerdere keren voor volle zalen. Nu is er dus naast de foto’s ook met ‘Emile… een filmer van formaat’ een film over Leiden in vroeger jaren.
De mooiste zaal om dit soort films te draaien is natuurlijk de zaal van Trianon die nog de sfeer van vroeger uitstraalt.
Al ruim voor aanvang stroomde de bioscoop vol.
Speciale gast was mevrouw Corrie Timan, de weduwe van Emile Timan. Zij werd thuis in stijl opgehaald in een statige Chrysler.
Als een ster werd zij de auto uitgeholpen en trok veel bekijks van voorbijgangers.
André van der Tuijn, voorzitter van de SVSL, verwelkomde haar bij de ingang.
In het publiek hoorde je fluisteren, wie is het, wie is het, weet jij wie het is.
De Trianon was al tijden volledig uitverkocht voor deze voorstelling.
André van der Tuijn heette namens de LVSL iedereen welkom en vertelde hoe Emile Timan te werk ging met zijn kleine cameraatje of misschien beter gezegd kameraadje.
Emile filmde in de tijd dat er nog geen geluid bij de films zat, Met een zelfgebouwde dubbele draaitafel maakte hij er tijdens zijn filmvertoningen zelf live muziek bij. Zijn dubbele draaitafel was zo uniek dat hij na zijn overlijden naar Beeld en Geluid in Hilversum is gegaan. Bij een aantal films zat nog geen door Emile gemaakt geluid, André van der Tuijn heeft geprobeerd in de stijl van Emile er zelf geluid onder te zetten.
Het werk van Emile Timan was zo uniek en hij heeft zoveel voorstellingen gegeven, dat hij destijds terecht is onderscheiden als Ridder in de Orde van Oranje Nassau.
De films die we zondag zagen zijn een mix van historische beelden en belangrijke gebeurtenissen, zoals bijvoorbeeld het bezoek aan Leiden van Winston Churchill.
Ook het Koninklijk huis kwam regelmatig op bezoek in Leiden.
Wie toen ook al elk jaar op bezoek kwam in Leiden was Sinterklaas.
En natuurlijk vierden we toen ook al elk jaar 3 oktober en zongen we het Koraal in het Van der Werfpark.
Er zat ook een mooie film over een Leids Hofje bij.
En wat zag de Camp, de wijk achter de Haarlemmerstraat, er destijds triest uit.
Het was echt een waardevol document voor jong en oud.
André Kapaan, de samensteller van Nico de Film, feliciteerde André van der Tuijn, de samensteller van deze film, met het geweldige resultaat.
Mevrouw Timan had ook genoten van de film. Ze was altijd al trots op haar man, maar nu nog trotser nu zijn films in de Trianon gedraaid zijn. LVSL bestuursleden Hans Flick en André van der Tuijn waren blij dat ze zo genoten had van de voorstelling.
Ondertussen stond de Chrysler alweer voor de deur om haar als eregast, geheel in stijl terug naar huis te brengen.
Er is een tweede voorstelling van ‘Emile…. een filmer van formaat’ gepland op zaterdagmorgen 2 maart om 10.00 uur
Voor kaarten (als ze er nog zijn) en de trailer van de film kijk op de website van Trianon.
6 reacties
Heel mooi dat dat allemaal bewaard is gebleven en nu gepresenteerd is.
Geweldig die oude films en die oude auto. Dat zijn echt een hoop filmpjes zo bij elkaar, die sinterklaas, die is ook wat veranderd. Duidelijk ouder geworden.
Love As Always
Dimario
Wel een heel mooi initiatief om zo het leven uit het oude Leiden weer te geven.
Dat lijkt me voor iedere Leidenaar heel bijzonder.
Heel mooi Emile,
Een stukje verleden bewaard voor de toekomst.
De amateurbeelden zijn vaak heel interessant om te zien, RTV Utrecht heeft er ook programma’s over gemaakt. Hans
Wat een mooi zaal! En inderdaad, mooi dat het bewaard gebleven is. Toch leuk om te zien hoe je stad er vroeger uitzag.