Home Leiden LHBTIQ+ Activisten uit het Oostblok waren te gast bij Paarse Vrijdag op het Vlietland College

LHBTIQ+ Activisten uit het Oostblok waren te gast bij Paarse Vrijdag op het Vlietland College

door Emile van Aelst

Op de tweede vrijdag van december wordt op veel Nederlandse scholen Paarse Vrijdag gevierd. Paarse Vrijdag is tien jaar geleden ontstaan om aandacht te vragen voor- en steun te betuigen aan de LHBTIQ+ gemeenschap. Kort samengevat komt het er op neer dat iedereen vrijelijk moet kunnen uitkomen voor zijn of haar geaardheid. Het Vlietland College doet al van begin af aan mee met Paarse Vrijdag.

De school besteedt het hele jaar door ruime aandacht aan hoe je met elkaar omgaat, dat zie je gelijk al als je de school binnenkomt met de aangescherpte versie van artikel 1 van de grondwet.

Enkele jaren geleden onthulde op Paarse Vrijdag voormalig wethouder Paul Dirkse samen met dominee Ad Alblas de Grondwet van het Vlietland College.Elk jaar heeft het Vlietland College wel weer een actueel onderwerp of gast op Paarse Vrijdag. Vorig jaar was dat bijvoorbeeld Splinter Chabot.

Voor ons is het redelijk normaal dat we uit kunnen komen voor wie of wat we zijn, in veel landen is dat niet zo. Onder andere in het Oostblok kunnen lesbiennes en homofielen niet voor hun geaardheid uitkomen. Op uitnodiging van het ministerie van Buitenlandse Zaken zijn enkele activisten uit Georgië, Hongarije en Belarus een paar dagen te gast in Nederland, zij ontvangen de Mensenrechtentulp. De Mensenrechtentulp is een prijs van de Nederlandse overheid om mensenrechtenverdedigers te steunen in het werk dat ze doen: het belichten, beschermen en verbeteren van mensenrechten in de wereld. Het ministerie van Buitenlandse Zaken (BZ) reikt de prijs sinds 2008 jaarlijks uit. Leuk dat het ministerie het Vlietland College uitkoos om te bezoeken. In de pauze gingen ze gelijk al in gesprek met de leerlingen.

Ze keken hun ogen uit wat er allemaal in de aula gebeurde en kwamen daar later in een gesprek uitvoerig op terug.

De sfeer in de aula was dan ook erg goed en met een een goede DJ erbij natuurlijk helemaal af.

Het meest viel natuurlijk op dat je gewoon met de Regenboogvlag kon lopen.

Ook geweldig in hun ogen dat omroep Sleutelstad interviews met leerlingen heeft over dit soort onderwerpen.

Na de pauze kwam een paar klassen bij elkaar in aula voor een speciaal moment.

COC voorzitter Debbie Helaha is ook elk aanwezig bij Paarse Vrijdag, waarom kunstenaar Koen Hauser er dit jaar ook bij was zou al gauw blijken.

Wethouder Abdelhaq Jermoumi maakte samen met Debbie Helaha bekend welke klassen in de prijzen waren  gevallen met de meest duidelijke uitingen van Paarse Vrijdag.

De winnende klas kreeg een paar taarten voor alle leerlingen in de klas.

Sinds dit voorjaar staat er een Regenboog monument op de hoek van de Mare en de Haarlemmerstraat in Leiden.

Vrijdag werd een door de leerlingen ingekleurde replica onthuld.

Zowel wethouder Abdelhaq Jermoumi, kunstenaar Koen Hauser een COC voorzitter Debbie Helaha vinden het geweldig dat de school de replica een jaar adopteert. De bedoeling is dat de replica daarna naar een andere school gaat.

Het Vlietland College heeft een grote GSA, Gender & Sexuality, Commissie. Samen met de gasten van deze Paarse Vrijdag werd er uiteraard een groepsfoto gemaakt.

Toen ik de aula uitliep kwam ik Amy, Thijs en Kai tegen. Ik weet dat er jonge leerlingen zijn, maar Kai leek mij wel een heel jonge leerling. Amy en Thijs hebben tot twee jaar geleden op het Vlietland College gezeten en kwamen vandaag met hun eenjarig zoontje Kai even langs op Paarse Vrijdag.

Na de onthulling werden er in twee klassen vraaggesprekken gehouden in een soort College Tour achtige setting.

De activisten stelden zich voor en vertelden hoe het er in hun land aan toe gaat. Bij ons heeft school maar twee doelen, leren en je kort houden en zeker geen gezelligheid zoals bij jullie. De leerlingen luisterden vol aandacht naar de gasten uit het Oostblok.

Bij ons zijn dit soort bijeenkomsten zoals vandaag onmogelijk. Als je het als school zou organiseren dan zouden de organiserende onderwijzers een gevangenisstraf riskeren.

Dat soort opmerkingen kwamen behoorlijk hard binnen bij de leerlingen.

Na de eerste sessie moesten de gasten door naar een andere klas voor een volgend vragenuurtje.

In de fotoslideshow nog een aantal sfeerfoto’s van deze Paarse Vrijdag op het Vlietland College.

Gerelateerde artikelen

5 reacties

די מריו 13 december 2022 - 7:06

Ja heftig he, dat het in sommige landen gewoon verboden is. Goed verhaal van gemaakt.

Love As Always
Dimario

Reply
Sjoerd 13 december 2022 - 7:52

Heel mooi dat dit soort dialogen gehouden worden, dat vergeten ze hun hele leven niet meer. Ik ben in dat opzicht ook heel open in mijn steun naar de mensen die anders in elkaar zitten.

Reply
Nicky 13 december 2022 - 8:51

Mooi dat hier zoveel kan. Goed om daar eens bij stil te staan. Ik kreeg trouwens de indruk dat er toch nog veel ouders zijn die moeite hadden met deze dag op de school van hun kind. De jeugd zelf staat er volgens mij een stuk relaxter in.

Reply
rietepietz 13 december 2022 - 16:02

Tja, ik wijk weer eens wat af want heb niet zoveel met het regenboog gebeuren, naar mijn idee plaatst het juist mensen in hokjes wat nou net niet de bedoeling is.
De geaardheid van mensen is voor mij alleen belangrijk wanneer je een levenspartner zoekt, verder is iedereen gewoon “alleen maar een mens” wat mij betreft.

Reply
Culture Day op het Vlietland College – Leidse Glibber 21 maart 2023 - 23:11

[…] kom al jaren op de tweede vrijdag van december naar de school om dan de activiteiten rondom Paarse Truiendag te verslaan. In 2018 bijvoorbeeld […]

Reply

Plaats een reactie