In de jaren dertig maakte Leo K. Zeldenrust ( 1905-1977 ) vele pentekeningen van mooie plekjes in Leiden. Nu ongeveer negentig jaar later fotografeerde Paula van Ommen exact dezelfde plekken en zag dat er vaak niet veel veranderd was. Vrijdag werd in BplusC de tentoonstelling Leo K. Zeldenrust versus Paula van Ommen geopend.
Het eerste idee voor deze bijzondere tentoonstelling kwam van Ger Koper, die tegen een boekje met de pentekeningen aanliep.
De tekeningen in het boekje intrigeerde hem en vroeg zich af waar sommige plakken waren en of ze nog bestaan. Hij zocht ze op en maakte er foto’s van.
Al snel kwam het idee er meer te gaan doen en schakelde hij amateurfotograaf Paula van Ommen in die ook gelijk enthousiast was. In de coronatijd heeft zij tientallen plekken bezocht en gefotografeerd.
Regelmatig moest ze bergen fietsen verplaatsen om hetzelfde beeld te krijgen als Zeldenrust destijds had.
Paula ging heel kritisch te werk en probeerde zelfs hetzelfde weertype te benaderen zoals op de tekeningen te zien was.
Het resultaat was zo mooi dat al snel besloten werd een boekje en een tentoonstelling te maken. Alleen zo makkelijk ging dat niet. Het was een hele zoektocht om uit te vinden waar het auteursrecht lag van zijn werk. Het bleek dat zijn weduwe destijds het auteursrecht overgedaan heeft aan boekhandel De Kler in Leiden met de opdracht alleen toestemming voor publicaties te geven aan een serieuze partij.
De Kler zag dat dit een serieuze partij was en wilde eigenlijk wel het auteursrecht uit handen geven. Er werd een aparte stichting opgericht om het beheer te waarborgen. Zodoende zijn nu alle rechten ondergebracht bij de Stichting Beheer Erfgoed Leo K. Zeldenrust. Op de website van de stichting is alles te lezen over het werk van Zeldenrust.
De opening werd verricht door ex-Notaris Cees de Zeeuw.
Samen met Yvonne Nicasie, vormgever van het boekje, onthulde hij een bord met uitleg over het werk en de tentoonstelling van Leo K. Zeldenrust.
Ger Koper schreef alle teksten voor het boekje en bedankte fotograaf Paula van Ommen voor de prettige samenwerking en het geduld waarmee ze bijna twee jaar lang tussen haar werk door bezig is geweest alle foto’s te maken. Het is fijn als je tekst en foto’s hebt, maar het is nog fijner als iemand verstand heeft van vormgeven zoals Yvonne Nicasie.
Het is mooi hoe dit trio het voor elkaar heeft gekregen de auteursrechten te verkrijgen, het boekje te maken en de tentoonstelling te realiseren.
Na de officiële opening en het proosten kon iedereen op zijn gemak de tentoonstelling bekijken.
De reacties waren stuk voor stuk lovend en veel genodigden verbaasden zich er over dat sommige plekken vrijwel niets veranderd waren.
De tentoonstelling in BplusC is nog te bezoeken tot en met 6 januari 2023.
In de fotoslidsehow hieronder alle foto’s en tekeningen die op de tentoonstelling te zien zijn.
4 reacties
Mooi dat het zo weer bewerkt is en het weer een nieuwe dimensie geeft.
Love As Always
Dimario
Ik vind het super gedaan, maar de pentekeningen alleen al geven ook een mooi beeld van Leiden.
Oh… wat is dit mooi gedaan! Mocht ik nog in Leiden komen vóór de sluitingsdatum ga ik zeker even kijken.
Wat ontzettend leuk dit!