Tijdens de jaarlijkse ‘Rondom Leiden Kaaskeuring’ won de familie van der Plas van de Annahoeve in vier van de acht categorieën. Daarnaast ook nog een tweede prijs in een bepaalde categorie, kortom de tafel was bijna te klein voor alle prijzen.
Zoals elk jaar was de Kaaskeuring weer bij De Meester in Zoeterwoude.
’s Middags werden de circa 75 kazen door de 20 zelf kaasmakende boeren aangeleverd en gekeurd.
Het keuren wordt elk jaar gedaan door een aantal onafhankelijke keurmeesters.
Er wordt naar verschillende zaken gekeken zoals bijvoorbeeld gewicht, vorm en structuur.
Daarnaast wordt er uiteraard geroken en geproefd.
Best zwaar werkje de kaas met een ijzerdraadje doormidden snijden.
Met een kaasboor wordt er een stukje kaas uitgeboord en intensief onder de loep genomen.
De keurmeesters zijn een paar uur bezig voor ze alle kazen hebben gekeurd.
’s Avonds komen de boeren naar De Meester om tijdens een gezellige avond de uitslag te horen.
Melksommelier Bas de Groot gaf een uitleg over de verschillen van verse melk en liet dat ook proeven. Elke melk is anders en dat kan liggen aan het soort voer, het gras, de grondsoort en de kundigheid van de boer.
Ik laat mij natuurlijk niet zomaar alles wijsmaken dus vroeg naderhand, hoe zit dat dan met de fabrieksmelk. Die smaakt bij elk pak hetzelfde en komt toch van verschillende koeien en boerderijen. Ik bespaar jullie de technische uitleg, maar het komt er op neer dat die melk zo plat gemaakt is dat alle kenmerkende smaakverschillen eruit gehaald zijn.
Tijdens de presentatie van de melk sommelier werd er melk gedronken, gelukkig stonden de dames in de startblokken om daarna andere drankjes in te schenken.
Na de uitleg van de sommelier was er een korte presentatie door een bestuurslid van de bond.
De prijsuitreiking was behoorlijk verrassend, vier van de acht prijzen gingen naar de familie van der Plas van de Annahoeve uit Sassenheim. In de fotoslideshow onderaan foto’s van de andere prijswinnaars.
Met zoveel prijzen voor de Annahoeve was het niet moeilijk raden wie het beeld je dit jaar won en zich een jaar lang beste kaasmaker uit de regio Leiden mag noemen. De kaaskeurmeesters waardeerden hun specialiteitenkaas met 97 van de 100 punten. Daarnaast behaalden ze de hoogste score in de categorieën jonge en belegen Goudse kaas en in de categorie kleine kaasjes (minder dan 2 kg).
De familie Heemskerk van boerderij Weidegeluk in Oud Ade won zowel met hun jonge als hun belegen Leidse kaas. Familie Rotteveel uit Rijpwetering kreeg de hoogste waardering in de categorie oude Goudse kaas. Kaasboerderij van Veen uit Zoeterwoude won in de categorie ambachtelijke kazen die niet in aanmerking komen voor het predikaat boerenkaas. Voor hun rauwmelkse kaas gebruiken ze melk van hun buren.
Ik heb afgesproken eerdaags een kijkje te gaan nemen op de boerderij van de familie van der Plas. Dit waren niet de eerste prijzen die de Annahoeve heeft gewonnen, het schijnt dat de winkel in Sassenheim vol met prijzen staat.
In de fotoslideshow meer sfeerfoto’s van de keuring en foto’s van de andere winnaars.
De prijswinnaars per categorie:
Kleine boerenkaasjes (< 2 kg):
Fam van der Plas, De Annahoeve, Sassenheim (95 punten uit 100)
Jonge Goudse boerenkaas:
Fam van der Plas, De Annahoeve, Sassenheim (93 punten)
Belegen Goudse boerenkaas:
Fam van der Plas, De Annahoeve, Sassenheim (92 punten)
Oude Goudse boerenkaas:
Fam Rotteveel, Rottenveel Boerenkaas, Rijpwetering (96 punten)
Specialiteiten (b.v. kruiden, geiten,20+, 30+, 2015 of ouder):
Fam van der Plas, De Annahoeve, Sassenheim (97 punten)
Jonge BoerenLeidse:
Fam Heemskerk, Boerderij Weidegeluk, Oud Ade (93 punten)
Belegen BoerenLeidse:
Fam Heemskerk, Boerderij Weidegeluk, Oud Ade (95 punten)
Overige ambachtelijke kaas:
Kaasboerderij Van Veen, Zoeterwoude (95 punten)
5 reacties
Dat staat heel wat lekkere kaas bij elkaar, ik ben er sowieso een liefhebber van.
De kaaskeuring is best wel streng voor de beste kaas.
Maar dat proef je dan ook. Hans
Ik ben wel een liefhebber van kaas…
Love as always
Dimario
Op dit moment is er bijna niet aan echt oude boerenkaas te komen, althans die bij de kaasboer waar ik altijd kom. Ik zal hem maar eens adviseren contact op te nemen met de Annahoeve.
Ik overweeg me nu om te laten scholen tot kaaskeurmeester.