Home Centrum Leidse stroopwafelpot gemaakt door kunstenares van atelier Kunst & Vliegwerk

Leidse stroopwafelpot gemaakt door kunstenares van atelier Kunst & Vliegwerk

door Emile van Aelst

Bij atelier Kunst & Vliegwerk aan de Korevaarstraat werken kunstenaars met een beperking en maken en verkopen daar de mooiste kunstwerken en geschenkartikelen.

Sinds kort is er een Leidse stroopwafelpot aan de collectie toegevoegd.

Het idee is afkomstig van stroopwafelverkoper Ton Ranselaar. Hij heeft al eens een Leidse stroopwafelpot zelf ontworpen, maar vind het geweldig dat er bij Kunst & Vliegwerk nu potten worden gemaakt.

Tijdens de presentatie werd het niet verteld, maar ik denk dat ik wel weet waarom Ton Ranselaar zo begaan is met Kunst & Vliegwerk. Enkele jaren geleden was Ranselaar Prins Carnaval van de Leidse Hutspotten. Deze, helaas opgeheven vereniging, deed altijd erg veel voor en met mensen met een beperking. Het zal me niet verbazen als daar de basis is gelegd voor dit soort samenwerkingen.

De feestelijke presentatie van de stroopwafelpot werd gevierd in de binnentuin van het atelier.

Helaas kon door ziekenhuisbezoek kunstenares/keramiste Isabella Verdegaal niet aanwezig zijn. In haar plaats mocht Jason de eerste pot overhandigen aan Gertru Diender, directeur Participatie en Maatschappelijke Ontwikkeling bij gemeente Leiden.

Via een videofilmpje legde Isabella eerst nog uit hoe ze de potten maakt.

Hierna mocht Jason de eerste pot overhandigen aan Gertru.

Gertru was enorm blij en vereerd dat zij de eerste pot officieel in ontvangst mocht nemen.Haar complimenten gingen uiteraard ook naar Ton Ranselaar die met het idee is gekomen.

Natuurlijk even een poseerfotootje maken voor de pers. Een makkie voor Jason want, zo vertelde hij, ik ben ook acteur en Apollo.

Toen werd het natuurlijk tijd om stroopwafels te eten, want stiekem kwamen de meeste kunstenaars eigenlijk daar voor.

Jason vertelde aan TV Sleutelstad dat hij ook een aandeel in het maken van de potten heeft. Hij schildert de rode en oranje deksels. Op de vraag welke kleur hij het mooist vindt antwoordde hij zonder twijfelen blauw, dat is het meest cool.

Persoonlijk begeleider Petra van Beelen vertelde dat Isabella ongeveer anderhalf tot twee dagen over het bewerken van een pot doet. Met het voor en afbakken van de potten erbij gerekend is het hele productieproces ongeveer twee weken per pot.

Ton vertelde enorm blij met de samenwerking te zijn en te genieten van het enthousiasme van de kunstenaars. De reacties op de markt zijn ook al erg positief.

Zelf zocht ik juist een cadeautje voor een kennis in Spanje, dus nam er gelijk eentje mee. In de winkel zijn trouwens nog veel meer leuke cadeauartikelen te koop.

Ook zijn er heel aparte schilderijen en tekeningen te vinden.

Het is zeker aan te raden eens binnen te lopen.

Bij Kunst & Vliegwerk zijn de stroopwafelpotten ook te koop voor vijftien euro, maar wil je hem gevuld met stroopwafels dan moet je zaterdag even naar de markt. Ton Ranselaar staat elke zaterdag op de markt tegenover Einstein.

 

Gerelateerde artikelen

5 reacties

די מריו 12 mei 2022 - 7:05

Dat kon wel eens een collectorsitem worden voor iedere Leidenaar en iedere toerist die Leiden aan doet.

Love As always
Dimario

Reply
Sjoerd 12 mei 2022 - 7:58

Ik sluit me aan bij DiMario, zoiets wil toch iedereen wel hebben.

Reply
Danny 12 mei 2022 - 13:00

Ik ben onderweg voor een rode 🙂

Reply
rietepietz 12 mei 2022 - 21:15

Zo’n pot heb ik eigenlijk niet nodig, zo’n zakje stroopwafels komt nooit in de pot te recht, die is zó leeg.

Reply
Nicky 13 mei 2022 - 11:45

Ze zijn echt heel leuk. En ik heb nu zin in een stroopwafel.

Reply

Plaats een reactie