Als chauvinistische Leidenaar zeg ik natuurlijk dat Leiden 365 dagen per jaar straalt, maar zondag 25 september straalt Leiden echt onder een dak van sterren. Op die zondagavond gaan de lichten in Leiden uit en kunnen we genieten van het licht van de sterren.
In de Leidse sterrenwacht, de oudste van Nederland, werden gisteren de plannen en de datum gepresenteerd voor Seeing Stars Leiden.
Het project Seeing Stars past mooi in het programma van Leiden European City of Science 2022.
Martijn Bulthuis, Leiden Marketing, is bijzonder blij dat Leiden na het experiment in Franeker de primeur krijgt om op grootschalige wijze te gaan genieten van de sterrenhemel. Geweldig om eindelijk met alle feiten naar buiten te kunnen treden.
Voordat kunstenaar Daan Roosengaarde de plannen bekend maakte, waren er nog een paar presentaties. Margaret Gold, Citizen Science Lab, vertelde over het aantal sterren dat wij kunnen zien en de lichtvervuiling.
Meta Knol, director Leiden European City of Science 2022, gaf een korte uitleg over het Science jaar en dat er elke dag iets te doen is in het kader van het Leiden European City of Science jaar.
Onder de toehoorders niet alleen pers, maar ook wethouder Yvonne van Delft.
Alle informatie was interessant, maar eigenlijk kwamen we natuurlijk vooral om van Daan Roosengaarde hoe, wat en wanneer te horen. Ik ga het kort samenvatten.
In Franeker vond het experiment plaats om voor korte tijd het licht uit te doen om de sterren te kunnen zien.
Het resultaat was mooi en verbluffend.
Als je het naast elkaar legt is het waanzinnig mooi om het verschil te zien.
In het programma van Beau van Erven Dorens vertelde hij dat hij eigenlijk op zoek was naar een middelgrote plaats om voor iets langere tijd het licht uit te doen. Bijvoorbeeld een uur of anderhalf uur. Beau opperde spontaan, dat moet je in Leiden doen en veel Leidenaars die naar het programma keken hadden hetzelfde idee. We zagen het al voor ons bijvoorbeeld rond de Pieterskerk.
En wat dacht je van de grachten in het centrum.
Het gaat allemaal gebeuren op zondag 25 september met als middelpunt de Leidse Sterrenwacht waar het er dan ongeveer zo uit moet gaan zien.
De Sterrenwacht zal niet alleen open zijn die avond, maar er zullen waarschijnlijk ook op diverse punten in de stad telescopen worden neergezet zodat iedereen de sterren van dichtbij kan bekijken.
Leiden is er helemaal klaar voor om op 25 september als eerste stad ter wereld een uur of iets langer de lichten te doven om te genieten van de sterren.
In het filmpje zijn een aantal beelden van het experiment in Franeker te zien.
Mocht het zwaar bewolkt zijn die dag dan wordt het een paar dagen verplaatst en in het ergste geval verschoven naar 25 oktober als het weer nieuwe maan is.
4 reacties
Nu maar hopen dat iedereen mee wil werken.
Eigenlijk zou dit standaard moeten zijn, we hebben buiten zoveel licht aan, zo onnodig.
Love As Always
Dimario
Kunnen we dit niet landelijk doen? Lijkt me geweldig!
Nou dat zal nog niet meevallen , een uur lang geen licht en dán naar buiten gaan. Dat zijn we niet gewend. Zou wel eens druk kunnen worden op de SEH door struikelpartijen.