Home 4 en 5 Mei Twee ingetogen herdenkingen 75e sterfdag hoogleraar volkenrecht en verzetsheld Benjamin Marius Telders

Twee ingetogen herdenkingen 75e sterfdag hoogleraar volkenrecht en verzetsheld Benjamin Marius Telders

door Emile van Aelst

Vandaag was de 75e sterfdag van Benjamin Marius Telders. Hij overleed op 42 jarige leeftijd in kamp Bergen Belsen aan vlektyfus, negen dagen voor het kamp werd bevrijd. Telders was hoogleraar volkenrecht aan de Leidse Universiteit. In 1938 uitte hij kritiek op de lauwe reactie van Nederland op de Kristallnacht. In oktober 1940 veroordeelde hij de schendingen van het recht door de bezetter. Hij steunde 26 november 1940 openlijk het protest van professor Cleveringa tegen het ontslag van hun Joodse collega E.M. Meijers. Telders werd 18 december 1940 gevangen gezet in het ‘Oranjehotel’ in Scheveningen. Via diverse kampen kwam hij terecht in Bergen Belsen waar hij op 6 april 1945 overleed.

Elk jaar wordt er op de sterfdag van professor Telders een krans gelegd bij zijn voormalig woonhuis aan het Rapenburg. Vanwege de coronacrisis was het natuurlijk onmogelijk om een publiekelijke herdenking te organiseren. Overslaan was, mede vanwege de 75e sterfdag, geen optie. Vandaar dat Rick Lawson, hoogleraar Europees recht en Thomas Huttinga, praeses “Volkenrechtelijk Dispuut Professor mr B.M. Telders”, samen een bloemenhulde kwamen brengen bij Rapenburg 45.

Normaal is er een korte wandeling vanaf de oude Universiteitsbibliotheek naar het pand Rapenburg 45. Nu kwamen Huttinga en Lawson samen aangelopen.

Bij de universiteit werd een kort moment stil gestaan.

Bij het voormalig woonhuis werden bloemen gelegd.

De enkele voorbijgangers keken raar op van de twee heren die een minuut stilte in acht namen voor het pand, maar bleven wel even wachten.

Er werden opnames gemaakt zodat naderhand de leden van het Dispuut de herdenking terug kunnen zien.

Na de minuut stilte werden de bloemen binnen het hek gelegd.

Hiermee kwam een eind aan de korte herdenking.

Twee uur later was er een tweede korte plechtigheid, toen Jos van den Broek, hoogleraar wetenschapscommunicatie, kwam aangelopen met een krans.

Ook nu geen groep mensen, maar alleen Jos die de krans achter het hek legde.

Hij legde de krans namens bestuur en medewerkers Universiteit Leiden.

Na het leggen van de krans nam Jos van den Broek, samen met Rapenburg bewoner Alexander Geertsema, ook een minuut stilte in acht.

Gelukkig dat er in deze tijd waarin vrijwel alles afgelast wordt, stil wordt gestaan bij ons grootste goed, vrijheid en mensenrechten en zij die daarvoor gestreden hebben.

Gerelateerde artikelen

5 reacties

די מריו 7 april 2020 - 7:39

Respect hiervoor. Juist als je laat zien dat je het klein kunt, bedoel je het groot.

Love As always
Di Mario

Reply
Hans 7 april 2020 - 10:56

Het is goed de geschiedenis te kennen.
Een ingetogen herdenking, maar het is wel een herdenking om stil bij de staan. Hans

Reply
Sjoerd 7 april 2020 - 12:47

Er valt dit jaar wel echt veel in het water door Covid-19

Reply
rietepietz 7 april 2020 - 20:36

Misschien maken de herdenkingen dit jaar wel meer indruk juist door het gebrek aan de grote vrijheid die we nu even moeten missen, helemaal niéts vergeleken bij toen maar toch al zó zwaar gevoeld.

Reply
Nicky0607 7 april 2020 - 23:21

Ik had nog nooit van deze meneer gehoord. Een dapper man. Ergens vind ik de herdenking zo extra indrukwekkend.

Reply

Plaats een reactie