Op dit moment zie je overal nog sneeuwklokjes en ook in de winkels zie je veel potjes met sneeuwklokjes. Sneeuwklokjes kan je in principe gewoon in je tuin laten staan, ze komen volgend jaar vanzelf weer op en vaak vermeerderen ze ook nog. Dan komt er natuurlijk een moment dat je er te veel hebt of er op uitgekeken bent, en op dat moment zit oud Hortulana Carla Teune te wachten.
Ik hoorde dat de Leidse Hortus Botanicus graag bolletjes van sneeuwklokjes wil hebben. Daar wilde ik meer van weten en het was een goede reden om weer eens langs te gaan.
Overbodig natuurlijk om te vertellen dat de Hortus achter het Academiegebouw aan het Rapenburg ligt.
Samen Sleutelstadverslaggeefster Gerry van Bakel en voormalig hortulana Carla Teune wandelde ik door de Hortus naar de gedeeltes waar zij de afgelopen twee jaar sneeuwklokjes geplant heeft.
Toen Carla met pensioen ging kon ze de Hortus niet missen en ging als vrijwilligster aan de slag. Ze is bijna elke dag wel in de Hortus te vinden en geeft veel rondleidingen. Iets wat haar irriteerde was alle klimop die onder andere onder de grote Varen- en Treurbeuk groeide. Ze is twee jaar geleden begonnen de klimop weg te halen en er sneeuwklokjes te planten.
De eerste sneeuwklokjes kreeg ze via familie en vrienden en al snel kon ze aan aardig aantal onder de eerste boom planten.
Ik dacht altijd dat alle sneeuwklokjes hetzelfde zijn. Nou vergeet het maar je hebt tientallen soorten. De een is lang, de ander kort, veel blad, weinig blad en ga zo maar door.
Carla vertelde honderduit over de Hortus en de sneeuwklokjes. Klimop is leuk op een begraafplaats, maar niet onder alle bomen in de Hortus 🙂
Ze heeft wekenlang vuilniszakken en kruiwagens met klimop weggehaald onder de bomen, maar het resultaat mag er zijn. Helaas zijn de meeste sneeuwklokjes nu bijna uitgebloeid, maar toch kon je nog zien dat het net een soort sneeuwdek vormt als je er overheen kijkt.
Er kan nog veel meer bij, vandaar dat Carla hoopt dat mensen die uitgekeken zijn op hun sneeuwklokjes of er teveel hebben ze af willen staan aan de Hortus.
Je hoeft er niet veel moeite voor te doen. Het is op zich heel simpel, zodra de sneeuwklokjes uitgebloeid zijn gewoon ze uitsteken, in een zak doen en afgeven bij de balie van de Hortus.
Terwijl we terug liepen zag je dat het voorjaar alweer volop begonnen is in de Hortus. Zelfs deze Schijnhazelaar staat nu al in bloei.
Het viel mij op dat een gedeelte van de narcissen al volop in bloei stonden, terwijl een ander gedeelte in het zelfde perk nog in de knop zat.
De verklaring was eigenlijk heel simpel. Het middenstuk van het grasveld ligt in de schaduw van de boom erachter, daarom bloeien die narcissen nog niet.
Iedereen die zijn sneeuwklokjes zat is of er teveel heeft, weet nu dat de Leidse Hortus Botanicus er dolblij mee is als je ze even langs brengt.
5 reacties
Ik ben hier achter in de tuin ook al aardig aan het klimoptrekken geweest. Het is net onkruid. Sneeuwklokjes heb ik nog niet in de tuin.Komt misschien nog wel.
Love As Always
Di mario
Klimop is dodelijk in een tuin. Daar kom je bijna niet vanaf. Sneeuwklokje heb in pas een paar, dat moet nog groeien…
Uitgebleide bloembollenpotjes met bv narcissen of blauwe druifjes kunnen ingelverd worden bij het bloembollenasiel van Hoeve Cronesteijn! Hier worden de bollen verzorgd en in het najaar weer uitgepland.
Zoveel hebben we er nog niet want ik “spaar” ook alle bolletjes die ik bloeiend een potje cadeau krijg.
Ik heb ook geen sneeuwklokjes. Maar wat een goed idee. Ze zijn leuk, die sneeuwklokjes. Ik word altijd blij als ik ze zie.