Het was drukker dan druk zaterdag op de Nieuwjaarsreceptie van de LCKV (Leidse Christelijke Kampeer Vereniging). Honderden vrijwilligers, oud bestuursleden of deelnemers van de LCKV waren gekomen om niet alleen elkaar gelukkig nieuwjaar te wensen, maar ook voor de aftrap van de feestelijkheden vanwege het honderdjarig bestaan dit jaar.
Even wachten bij de ingang voor je je jas kwijt kon en bonnen gekocht had.
Bij de ingang was het al direct voor iedereen een blik van herkenning.
Dat het zo druk was is op zich niet zo gek. Even een paar getalletjes, de LCKV bestaat dit jaar 100 jaar, elk jaar gaan er ruim 1.600 kinderen mee op kamp, er zijn 600 vrijwilligers om alles in goede banen te leiden. Het komt er dus eigenlijk op neer dat iedereen wel iemand kent die ooit met de LCKV heeft gekampeerd of zelf mee geweest is.
Ik heb als kind drie kampen meegemaakt en vergeet twee dingen nooit meer. Mijn ontgroening waar ik een stoel moest maken voor de kok. De enige materialen die ik had waren een paar touwtjes en wat boomtakjes. Even voor de goede orde de kok was, in mijn idee, 280 kilo. Het tweede dat ik nooit meer vergeet waren de aardbeien met slagroom die we elke dag kregen. Nou ja havermoutpap met enorme klonten, als iemand er iets van zei was het antwoord, gewoon denken dat het aardbeien met slagroom is dan smaakt het heerlijk. Toen ik later bij de zeeverkenners zat heb ik menig keer op kamp de overige bakleden voor gehouden niet zeuren, is gewoon aardbeien met slagroom.
Voorzitter Marjoleine Mosselman heette iedereen welkom en hield een korte toespraak.
Daarna natuurlijk een toast op honderd jaar LCKV.
Vanwege het jubileum is er een speciale speld gemaakt voor leden die tien of meer jaar meegewerkt hebben met de kampen. De eerste spelden werden aangeboden aan erelid Koos Jansen en Robert Strijk. Beiden zijn al tientallen jaren actief bij de LCKV.
Als je bij de LCKV ontgroend wordt, dan is het (bijna) laatste onderdeel dat je met een olielampje een parcours loopt terwijl alle leden je mysterieus toezingen. Voorzitter Marjoleine dacht in de zaal iemand met een olielampje aan te zien komen lopen.
En ja hoor even later stond burgemeester Henri Lenferink op het podium, klaar om het laatste ritueel van de ontgroening te ondergaan.
Ga maar even bij de reling staan en houdt u goed vast, want dat zal nodig zijn sprak Marjoleine op samenzweerderige toon.
Ze pakte de ontgroeningshamer om het laatste onderdeel van de ontgroening af te maken, waarbij geen onderscheid wordt gemaakt of je nu wel of niet burgemeester bent.
Met vier rake tikken op de kont werd Henri Lenferink tot lid van de LCKV geslagen.
Het trotse nieuwe lid vertelde dat hij had gehoord of iedereen iets groens in zijn kleding wilde verwerken deze dag. Hij had dan ook een groen colbertje, shirt en groene sokken aangetrokken.
Henri Lenferink kreeg het eerste symbolische toegangsbewijs aangeboden voor het grote LCKV festival op 12 en 13 september.
Na het officiële gedeelte ging het feest der herkenning verder.
Regelmatig hoorde ik om mij heen, dat is lang geleden welk kamp was het ook alweer.
Conny en Ellen waren destijds een van de eerste vrouwelijke kamphoofden.
Op het LCKV Festival in september gaat ook de band Tent 9 spelen.
Deze speciale gelegenheidsband bestaat uit alleen maar LCKV leden.
Ze gaven zaterdag alvast een voorproefje van hun optreden in september.
Het hele jaar zijn er diverse jubileumactiviteiten die niet onopgemerkt voorbij gaan in Leiden. Inschrijven voor de kampen in 2020 kan nog tot 22 januari. Omdat er ook dit jaar waarschijnlijk weer meer inschrijvingen dan plaatsen zijn is op 26 januari de loting om de plaatsen te verdelen. Als je niet bent ingeloot voor het kamp van je eerste keuze, is er vaak nog wel plek in een ander kamp. Kijk op de website voor de inschrijving en andere informatie. Hieronder een korte fotoslideshow en filmpje van de Nieuwjaarsreceptie.
7 reacties
Gezellig druk uit daar. Al 100 jaar alweer. Muziek bandje leuke foto’s geworden. Filmpje ook. Grote houten hamer was te zwaar voor der.
Ik weet al niet meer hoeveel kampen ik heb meegemaakt. Eerst als deelnemer en later als kampleider. Vreemd genoeg ook bij andere verenigingen, ik werd gewoon gebeld. Alleen nooit door de lckv…
Goud dit, dit soort kampen vergeet je nooit meer.
Love As always
Di Mario
100 jaar is zeker een reden voor een feestje.
hoeveel huwelijken zullen hier uit voort gekomen zijn? Hans
En niemand ontkomt aan ontgroening bij dat soort kampen weet ik nog uit eigen ervaring toen ik ooit een keer als semi leiding mee ging met een cjmv kamp
Ongeveer in 1950 ben ik ook geweest, leuke herinneringen heb ik daar aan, Donderdagavond ontgroening. Ik woon al jaren niet meer in Leiden, maar kom er nog wel vaak. Ik dacht dat we kampeerden op de stakenberg, ik weet het allemaal niet precies meer , maar ja wat wil je als 83 jaar ben.
Dat klinkt meer als een reünie. Gezellig, hoor.