Ooit als gezellige grap met een paar familieleden en vrienden begonnen in de kelder van hun huis en nu tientallen jaren later uitgegroeid tot een meezingfeest met ruim 80 mensen. Het principe is eenvoudig, maar zo geweldig leuk. We komen bij elkaar en gaan gewoon een middag kerstliedjes zingen en eindigen met een puur Hollandse stamppot maaltijd. Ik had voor het vierde jaar de eer weer uitgenodigd te zijn voor dit intieme feestje.
De kelder zijn ze al jaren ontgroeid en omdat de groep elk jaar groter wordt, werd ook dit jaar weer uitgeweken naar de bovenzaal van Hotel Leiden. De Kerstman heette iedereen welkom en vertelde de gasten waar zij moesten zijn.
Niet alleen de kerstman zorgde voor een hartelijk welkom, er stonden ook bubbels voor iedereen klaar.
Een aantal gasten had voor een gepaste kerstoutfit gezorgd, dat kon van een heel subtiel kerstmutsje tot aan een heerlijk foute kersttrui zijn.
De Kerstman bracht het Meezingkoor Eigen-Wijs binnen.
Het gaat om het gezamenlijk zingen van kerstliederen, vandaar dat er boekjes met alle teksten op de tafels lagen. Wat ik echt heerlijk vond in deze tijd van alles op je mobiel, geen app met de teksten zodat een hele zaal op zijn mobieltje kijkt. Nee gewoon eerlijk echt papier met alle teksten op volgorde.
Bij het eerste lied is het even inkomen, maar gastheer Peter brengt de juiste zangstemming er al gauw in.
Het zijn natuurlijk de bekende kerstliederen die gezongen worden en bij sommige kan je ook gezellig inhaken en meedeinen.
Sterker nog, na enkele kerstnummers ontstond er zelfs een polonaise.
Uiteraard zijn de vrienden van de Peter en Nel niet meer de jongsten en dat zou voor de toekomst nog wel eens een probleempje kunnen worden.
Ik begreep dat gelukkig de kinderen er van overtuigd zijn dat deze traditie nooit mag verdwijnen, maar het zal in de toekomst best nog een uitdaging worden om het feest van hun ouders voort te zetten en te evenaren.
Ik keek om mij heen en zag dat de bodem van de verjonging al gelegd is .
Het leuke van deze kerstzang is dat iedereen uit volle borst de nummers mee kan en wil zingen.
In de pauze van het koor is er natuurlijk alle tijd om even bij te kletsen.
Vast onderdeel is ook het familie en vriendenkoor.
Iedereen die wil kan meezingen in het spontaan gevormde koor.
Nog een vaste traditie bij de Bunnig kerstzang zijn de stamppotten. Vroeger kookte Nel voor iedereen stamppot, tegenwoordig wordt dat uiteraard door Hotel Leiden geregeld. Maar wel met de verplichting dat het echte Hollandse stamppotten zijn zoals boerenkool, zuurkool en andijviestamp.
Na een middagje zingen gaat zo’n stamppot er goed in.
Het duo dat om vijf uur zou optreden was iets later en begon pas na het eten. Zoals Cruyff al zei, ‘elk nadeel heb zijn voordeel’ ging ook nu weer op.
Even na het eten de extra calorieën eraf dansen.
Op het laatst stond bijna iedereen op de dansvloer.
Aan alles komt een eind en ook aan deze middag/avond. Duidelijk was dat iedereen het weer naar zijn zin gehad heeft en er vanuit gaat volgend jaar weer bij te zijn.
In de fotoslideshow en het filmpje nog wat sfeerbeelden. De muziek onder de foto’s is van wijlen Willy Batenburg. Een zanger uit Dordrecht die destijds zijn eigen taaltje ontwikkeld had.
4 reacties
Een mooie traditie waarvoor ik zou bedanken, dat wil ik niemand aandoen…
Ik zie net dat Sjoerd me al had uitgenodigd voor iets anders.. he wat jammer.
Love As Always
Di Mario
Tradities moet je zeker instant houden, anders geniet men niet meer. Hans
Een polonaise op kerstliedjes! Geweldig!