Home Centrum Leidse Rembrandtdagen 13 en 14 juli. Leiden terug in de tijd van Rembrandt

Leidse Rembrandtdagen 13 en 14 juli. Leiden terug in de tijd van Rembrandt

door Emile van Aelst

Dit weekend herdenkt Leiden uitgebreid de 413e verjaardag van zijn grootste zoon Rembrandt van Rijn en dit jaar staat Leiden ook in het teken van zijn overlijden 350 jaar geleden. Als je dit weekend door de historische Pieterswijk loopt krijg je tijdens De Leidse Rembrandtdagen het gevoel terug te zijn in de tijd van Rembrandt, die hier in zijn jeugd heeft rondgelopen.

Niet alleen de Pieterswijk, ook op de route er naartoe kom je al helemaal in de sfeer van Rembrandt, zoals bijvoorbeeld op het Rapenburg.

Het klinkt natuurlijk mooi allemaal, maar besef dat het niet allemaal rozengeur en maneschijn was in die tijd, vele bedelaars bevolkten de stad.

En dat waren niet alleen mannen, ook vrouwen probeerden geld te bedelen om hun kinderen te voeden.

Natuurlijk liepen er ook veel welgestelde inwoners rond in Leiden.

Je komt het dit weekend allemaal tegen in Leiden en wie niet precies weet welke schilderijen Rembrandt geschilderd heeft, kan zijn kennis ophalen bij de levende schilderijen zoals bijvoorbeeld De Heelmeesters.

Al maanden is er gewerkt om kostuums  en decorstukken te maken.

En ook vroeger moest er al gewassen worden.

De laatste tijd doken er bij diverse Leidse evenementen al figuranten op om te laten zien wat men dit weekend kan verwachten.

Totaal doen er een paar honderd figuranten mee.

Helaas heeft Leiden destijds het geboortehuis van Rembrandt afgebroken. Voor de plek waar zijn huis destijds gestaan heeft herinnert een klein parkje met een beeldje van de jonge Rembrandt aan de grote meester.

Om toch een idee te krijgen waar Rembrandt geboren is, staat er dit weekend een groot doek met de afbeelding van de Weddesteeg in de tijd van Rembrandts geboorte.

Tineke Schutte en Peter Labrujère laten zien in welk huis Rembrandt geboren is.

Ik zei tegen Tineke en Peter wijs even in de richting van het huis. Tja en dan lijkt het alsof ze het verkeerde huis aanwijzen en komen er direct terecht protesten van de bewoners uit die tijd, die eigenlijk ons Leids Erfgoed vertegenwoordigen. Gelukkig laten zij even zien wat het echte huis van Rembrandt is geweest, het is het huis er naast met 2 verdiepingen.

Behalve dit weekend, besteedt natuurlijk ook museum De Lakenhal extra veel aandacht aan Rembrandt dit jaar met vanaf 1 november een speciale tentoonstelling met topstukken van over de hele wereld.

Zelf kan ik er dit weekend vanwege een bruiloft en Werfpop niet bij zijn, maar ik raad iedereen aan komend weekend te genieten van deze unieke gebeurtenis.

Gerelateerde artikelen

6 reacties

די מריו 13 juli 2019 - 7:14

Ik kan nu al hier van genieten. Wat zul je weer hier van genieten. Je wilt toch alles op de foto zetten.

Love As always
Di mario

Reply
Sjoerd 13 juli 2019 - 10:22

Mooie foto’s, ik was gisteren ook een paar eeuwen terug…maar dat zie je deze week wel ergens.

Reply
rietepietz 13 juli 2019 - 15:01

Wat z;ou ik jouw goede raad graag opvolgen , ik ben gék op dit soort verkleedpartijen en zou , als ik in Leiden woonde zeker mezelf tussen de vrijwilligers gewurmd hebben.

Reply
Langs Leidse Straten 13 juli 2019 - 15:18

volgens mij wijst Labrujere net het verkeerde huis aan… 🙂

Reply
Nicky 14 juli 2019 - 15:01

Prachtig, zeg. Daar is een hoop tijd in gestoken

Reply
@LANGS LEIDSE STRATEN 15 juli 2019 - 14:44

Het gaat inderdaad om de huizen die rechts van Labrujère staan.
In feite de twee huizen links van de getoonde tuinmuur.
Op http://www.erfgoedleiden.nl/rembrandt staat alle informatie.

Reply

Plaats een reactie