King for a Day, het jongerenplatform van de gemeente Leiden, organiseerde de Green City Challenge waarbij jongeren uit het middelbaar onderwijs de kans krijgen om duurzame ideeën voor de stad te bedenken. Drie groepjes leerlingen van het stedelijk gymnasium gingen aan de slag met 3 onderwerpen. Minder watergebruik in de horeca, een duurzame binnentuin voor het nieuwe pand van Technolab en hoe lossen we het zwerffietsen probleem op. Gisteren kwam de groepen bij elkaar om tijdens een feestelijke afsluiting een pitch over hun onderwerp te geven.
De finale werd geopend door wethouder Fleur Spijker, die onder andere Duurzame Verstedelijking in haar portefeuille heeft zitten.
Hierna kregen alle 3 de groepen de tijd om hun oplossing toe te lichten aan de juryleden Pieter van den Aarsen van het Technolab, Geert Jan de Vrieze, Duurzame Horeca Leiden en Kasper Richmond van Easy Fiets.
Als eerste kwam het onderwerp hoe kunnen we minder water gebruiken in de horeca. Volgens de leerlingen moeten we gewoon minder vlees eten en meer vegetarische producten. Om een kilo vlees te krijgen heb je 144 badkuipen vol water nodig.
Het eten van meelwormen en insecten kan ook veel schelen. Zij hadden krekelburgers gemaakt en die de afgelopen week aan het publiek laten proeven. De meningen waren over het algemeen positief.
Achter in de zaal maakte een striptekenaar van elk onderwerp een tekening.
Het 2e groepje had een aantal duurzame ideeën bedacht voor de binnentuin van het nieuwe Technolab gebouw.
Er zat onder andere een waterreservoir bij waar het regenwater in werd opgevangen en door het te zeven door steentjes kan het direct gedronken worden. Om te laten zien wat ze bedoelden hadden ze prototype in een fles gemaakt.
Verder moet de tuin natuurlijk ook een aantal gezellige en verrassende effecten hebben.
Het 3e groepje had een oplossing bedacht voor het zwerffietsen probleem in Leiden. Waar je ook kijkt zie je achtergelaten of kapotte fietsen in de stad. Dit ziet er niet alleen heel slordig uit, maar is ook erg verspillend en gevaarlijk.
Door bij herkenbare plekken zoals bijvoorbeeld de stations fietsverzamelplekken te maken weet iedereen waar hij zijn oude fiets of wrak kwijt kan. De firma Easyfiets haalt daar de restanten op en maakt er weer nieuwe fietsen van die zij verhuren of leasen.
Na de 3 presentaties ging de jury in beraad en gaf kunstenaar en Plastic Soupsurfer Merijn Tinga een uitleg over de schadelijkheid van plastic in het milieu.
Hij pleitte er voor om zo min mogelijk plastic te gebruiken en is blij dat er eerdaags statiegeld op petflesjes wordt geheven. Hiermee komen er hopelijk veel minder flesjes op straat terecht.
De jury was terug en wethouder Fleur Spijker mocht de uitslag bekend maken.
Groot feest bij de groep die het zwerffietsen probleem hadden aangepakt, want zij waren door de jury als winnaar aangewezen.
De tekeningen werden aangeboden aan de wethouder.
Van elk onderwerp was een tekening gemaakt.
Het kwam mooi uit, want de muren in haar werkkamer zijn nog wat kaal en op deze manier wordt ze regelmatig herinnerd aan de goede ideeën van deze Leidse scholieren.
Natuurlijk gingen de winnaars nog even samen met Kasper Richmond van Easyfiets op de foto.
Een middag met eigenlijk 3 winnaars want elk idee was duurzaam en goed over nagedacht.
4 reacties
Mooie onderwerpen, maar die zwerffietsen is misschien wel een goed idee inderdaad. Zodat er ook minder fietsen in de gracht worden gegooid. Dat zou toch ook wel prettig zijn. Ik denk alleen persoonlijk niet dat mensen hun fiets naar een speciale plaats brengen als hij stuk is. De doelgroep die hem laat liggen zal voornamelijk bezig zijn met andere dingen.
Love As always
Di mario
Geef kinderen de kans en zie wat er van komt. Ze moeten uiteraard wel de mogelijkheid hebben om hun plannen uit te voeren. Goed idee zo’n green city challenge…
Een terechte winnaar want het is een prima plan juist in een studentenstad waar de fietsen in het water lijken te groeien.
Leuk dat de jeugd daar zo mee bezig is. Dat geeft hoop voor de toekomst.