De 7e editie van de openluchttentoonstelling Beelden in Leiden is gisteren geopend en heeft als titel en opdracht voor de kunstenaars dit jaar Concepts of Time. Het onderwerp dit jaar sluit aan op de viering van het 200-jarig bestaan van het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden. Ruim voor de opening liepen de genodigden en belangstellenden al over de Hooglandsekerkgracht om een eerste indruk te krijgen van de beelden van dit jaar.
Voor het publiek tussen de beelden doorliep heb ik vast alle beelden op de foto gezet, in de korte fotoslideshow hieronder staan ze allemaal.
Om 5 uur was de officiële opening in de Luthersekerk aan de Hooglandsekerkgracht.
Het bestuur van Beelden in Leiden vond het best wel spannend wat het publiek van de beelden en de opening zouden vinden.
Spanning ook in het vak met de kunstenaars.
Vanuit de politiek was ook ruime belangstelling, niet alleen de vertrekkende wethouders Robert Strijk en Paul Laudy, maar ook een aantal raadsleden waren naar de opening gekomen.
Voorzitter Marcus Rooijakkers was blij met de grote opkomst.
Gastcurator Sandrine van Noort vertelde over de keuzes en opzet van de tentoonstelling.
Joque Mulder, oud voorzitter en mede-oprichter van Beelden in Leiden, keek tevreden en ontspannen toe. Naderhand vertelde ze, heerlijk eens gewoon genieten zonder iets te hoeven doen.
De Luthersekerk gaat sluiten en waarschijnlijk is dit de laatste keer dat de opening hier plaatsvindt, vandaar een bedankje en bloemetje voor de beheerder.
Ook dit jaar verzorgde Fields of Wonder weer een performance.
In de fotoslideshow en filmpje hieronder een paar sfeeropnames van de 2 optredens.
De Frans de Witprijs ging dit jaar naar Damian Kapojos uit Zwolle. Juryvoorzitter Maarten Bertheux reikte de prijs uit aan een totaal overrompelde Damian.
Het Business Platform Schipholweg koopt elk jaar een kunstwerk aan dat vervolgens een jaar lang op de kop van de Schipholweg komt te staan. Erick van Mastrigt maakte bekend dat het Platform het kunstwerk Vessel van Lillian Vlaun zal aankopen.
De officiële opening dit jaar werd gedaan door Wim Weijland, directeur van het 200-jarige Rijksmuseum van Oudheden. Zowel in het museum als in het LUMC staan ook een aantal kunstwerken.
Fields of Wonder verzorgde nog een afsluitende performance.
Na hun performance nodigden ze een ieder uit hen te volgen naar buiten om de tentoonstelling te bekijken.
Eerst natuurlijk even een foto maken met de winnaar van de Frans de Witprijs bij zijn kunstwerk The Starship Affliction.
Theo de Wit moet als cultureel/kunst verslaggever het Leidsch Dagblad van alle markten thuis zijn en zelfs waar nodig fotograaf Taco van der Eb ‘lichtelijk’ ondersteunen 🙂
Marcus Rooijakkers keek terug op een geslaagde en druk bezochte opening.
Samen met kunstenares Lillian Vlaun ging Erick van Mastrigt nog even kijken bij het kunstwerk Vessel dat vanaf half oktober op de kop van de Schipholweg komt te staan.
Waarom laat ik mij er vrijwel elk jaar toe verleiden even een groepsfoto te maken, het is elk jaar weer een hele toer om iedereen bij elkaar te krijgen 🙂
Toch ook dit jaar weer gelukt om bestuur en kunstenaars op een lijn te krijgen, alhoewel dat zaten ze natuurlijk al maanden.
In de fotoslideshow hieronder nog een aantal foto’s van de opening.
5 reacties
Openluchttentoonstelling Beelden in Leiden er valt weer veel te zien en te genieten.
haha de tune van kunst en kits is wel toepasselijk. Hans
Ik vind die van Lillian persoonlijk mooier, maar mij was weer niets gevraagd voor de uitslag.
Love As Always
Di Mario
ik weet wel wat ik de mooiste vind, en dat was niet deze winnaar. maar die zwarte schaal met dat kevertje…
Tja…… ik wéét het niet, ik zou niet kunnen kiezen wat het mooist is als je begrijpt wat ik bedoel.
Hm. Er zat voor mij niet veel bij dit jaar. Smaken verschillen, nietwaar? Ik vind de groepsfoto het leukst.