Home Centrum Pieterswijk in Leiden hermetisch afgesloten tijdens filmopnames Lyrebird over meestervervalser Han van Meegeren

Pieterswijk in Leiden hermetisch afgesloten tijdens filmopnames Lyrebird over meestervervalser Han van Meegeren

door Emile van Aelst

Afgelopen weekend streek de Amerikaanse filmcrew van de film Lyrebird neer in Leiden. De film speelt ten tijde van de bevrijding in 1945 en gaat over meestervervalser Han van Meegeren. Zondag werden gedeeltes van het Pieterswijk in hartje centrum teruggebracht naar de tijd van 1945.

Maandag waren de opnames en ik dacht even te gaan kijken. Natuurlijk weet je dat je op afstand moet blijven tijdens de opnames, maar nu was echt alles hermetisch afgesloten en kwam je nergens bij.

Natuurlijk loop je dan een rondje om te kijken of het ergens makkelijker is, maar echt alle straten die uitkwamen op het gebied waar gefilmd werd waren afgesloten. Er heerst trouwens toch al een hele geheimzinnigheid rondom de film, er zijn geen namen van acteurs bekend en de titel Lyrebird werd pas 5 dagen geleden bekend gemaakt door de Amerikaanse producenten.

Gelukkig ging ik zondagmiddag even kijken tijdens het inrichten en ombouwen van de wijk.

Je kon overal gewoon rustig rondkijken en dat leverde uiteraard leuke foto’s op.

Er stonden op het Pieterskerkplein meerdere vervoermiddelen uit de oorlogsjaren.

In deze omgeving komt zo’n handkar natuurlijk prachtig uit.

Dan vraag je je af hoe zou het er nu echt hebben uitgezien net na de bevrijding, ik denk ongeveer zo.

Vrijwel alles werd in die tijd met de handkar vervoerd, ook als je ging verhuizen of een matras op de kop had weten te tikken.

Veel huizen waren geblindeerd of dichtgetimmerd, ook stonden huizen leeg omdat de bewoners gevlucht of gedeporteerd waren.

In vrijheid rondwandelen op een zonnige zondag in april 2018, kijkend naar de affiches van mei 1945 geven een schril contrast. Het doet je beseffen hoe blij onze generatie mag zijn met al 73 jaar geen oorlog in dit land.

Op het plein van het Gerecht werd ook druk gewerkt om de omgeving en de huizen om te bouwen naar 1945.

Mooie details de deuren van de Pieterskerk en ook de luiken van het Gravensteen waren zwart geschilderd in plaats van het huidige donkerrood.

Als je er open voor staat was het echt wandelen in het verleden.

Prachtig toch.

Voor het raam bij het huidige Prentenkabinet lagen ook diverse decorstukken.

Vanaf dat punt een mooi doorkijkje richting Kloksteeg en Universiteit.

Ik ben blij dat ik zondagmiddag ben gaan kijken, anders had ik deze foto’s nooit kunnen nemen.

In de korte fotoslideshow nog een aantal foto’s met daaronder natuurlijk de muziek van Soldaat van Oranje die op de hoek van de Kloksteeg en het Rapenburg woonde.

 

 

 

Gerelateerde artikelen

6 reacties

די מריו 23 april 2018 - 23:10

Voor iedereen met een beetje fantasie en een camera is het een must om daar door heen te lopen. Geweldige serie is dit geworden.

Love As Always
di Mario

Reply
Sjoerd 24 april 2018 - 12:29

Dat lijkt me erg spannend…. Hele mooie foto’s.

Reply
Hans 24 april 2018 - 18:38

Bij film opnamen voor de grote films gaat de omgeving al snel op slot.
De omgeving heeft wel een uitstraling van die periode.
Maar het blijft oppassen om geen moderne atributen in de film op te nemen. Hans

Reply
rietepietz 24 april 2018 - 18:39

Heel bijzonder, ik kan me trouwens nog wel herinneren dat er veel in de kranten stond over van Meegeren maar dat zal dan we zijn uit de tijd van zijn proces want in 45 want ik nog te jong om dat mee te krijgen.

Reply
Nicky 5 mei 2018 - 19:33

Leuk om mee te maken!

Reply
Behalve voor Rembrandtdagen was Pieterswijk al vaker locatie voor historische gebeurtenissen – Leidse Glibber 13 juli 2023 - 0:53

[…] Dat de wijk zich ook goed leent voor oorlogsfilms bleek wel in 2018 toen er een film werd opgenomen door een Amerikaanse filmploeg over meestervervalser Han van Meegeren. […]

Reply

Plaats een reactie