Het zit niet mee met het weer, het is echt een vakantie van tussen de buien door naar buiten gaan. Gelukkig heeft Leiden tal van musea waar je droog loopt en geniet van de vele kunst-, historische- of natuurcollecties. Voor de iets luiere vakantieganger die het liefst Leiden in een oogopslag wil zien heb ik een goede tip. Vanaf Molen de Valk kijk je over heel Leiden uit en kan je gelijk bepalen waar je nog naartoe wil.
Eigenlijk is het heel raar. Toeristen weten de weg naar Molen de Valk goed te vinden en uit alle landen komen ze de molen bezoeken. Zelf kom ik twee tot drie per jaar een kijkje nemen en genieten van het uitzicht, maar ik spreek ook regelmatig Leidenaren die er nog nooit geweest zijn. Het zal aan mij liggen, maar snappen doe ik het niet want het is echt een van de parels van Leiden op de grens van de nieuwbouw en het oude centrum.
Voor wie nog nooit binnen geweest is zou ik zeggen loop even mee naar boven.
Er waren vroeger verschillende soorten meel zoals bijvoorbeeld maismeel, gerstemeel en erwtenmeel.
Op de begane grond is de molenaarswoning bewaard gebleven.
Er zijn verschillende kamers, waarschijnlijk een dagelijkse kamer en een soort opkamer voor hoog bezoek of feestelijke gelegenheden.
Het is wat zeg heb je zoveel meel in huis om van alles te maken, maar heb je niet eens een kookeiland 🙂
Nederland is een echt molenland en je komt molens dan ook op honderden producten tegen.
Deze vitrine staat er al jaren, maar wordt steeds belangrijker. Ondertussen wordt het een echt geheugensteuntje hoe het vroeger was toen we nog echte winters hadden met sneeuw en ijs.
Rondom het oude Leiden stonden vroeger 19 windmolens, het bord laat met lampjes zien wanneer de molens afgebroken zijn. Een positieve uitzondering is 1985 toen de herbouwde Molen de Put werd geopend.
Weer een etage hoger komen we vitrines tegen met oude molens.
Maar voor we naar buiten gaan eerst nog even een etage hoger naar de zolder.
Ik vraag mij echt af hoe ze vroeger die molenstenen naar boven hebben gekregen.
Ook vanaf de zolder een mooi uitzicht vanuit het raam.
Vanwege de storm vandaag draaiden de wieken niet. Op zich jammer, maar het voordeel is dat je dan wel een heel rondje kan lopen over de molentrans.
Het slechte weer, al kost het moeite om te zeggen, heeft ook zijn voordelen. Er waren prachtige wolkenpartijen boven de stad.
Ik kijk elke keer weer mijn ogen uit als ik boven ben. Als je richting station kijkt zie je het uitzicht elke paar maanden veranderen door alle nieuwbouw.
Richting Leiden Noord en Merenwijk zie je ook de hoogbouw langs de Willem de Zwijgerlaan. Dat wordt over een paar jaar nog anders als ook LEAD er staat, wat met 115 meter hoogte het hoogste gebouw van Leiden moet gaan worden.
Als je over de stad uitkijkt zie je zelfs de windmolens bij Zoeterwoude staan.
Als je in de stad loopt valt het niet op, maar vanaf Molen de Valk zie je dat de Pieterskerk boven alles uitsteekt.
En dat je elke keer weer iets nieuws ziet, bleek wel toen ik aan de overkant een balkon zag met een enorme fotoposter van de Oude Rijn.
Het is gewoon welke kant je opkijkt elke keer weer genieten boven op Molen de Valk.
Als je naar beneden gaat wel even opletten dat je achteruit de trappen af moet.
De molen is van dinsdag t/m zondag te bezoeken, kijk voor prijzen en groepskortingen op de website. Met een museumjaarkaart heb je gratis toegang tot de molen.
Bij het weggaan keek ik achterom en genoot weer van die prachtige wolken boven de molen.
In de fotoslideshow en filmpje meer beelden van een rondje museum en uitzicht vanaf de molentrans.
5 reacties
Een mooie reclame, maar terecht. Het is een waar pop-up kunstwerk waar je in een groot gedeelte van Leiden kunt genieten.
Prachtig toch en dan zijn er echt Leidenaren niet binnen geweest, dat snap je toch niet.
Love As Always
Dimario
Zo gaat het vaak, je kent het wel, Scheveningers die nooit op het strand komen. Maar nu je het zegt, ik ben ook nog nooit in de molen geweest, mocht het er ooit van komen kijk ik gewoon niét naar de kant met al die hoge nieuwbouw, dat past niet in mijn beeld van Leiden.
Wat prachtig, zeg! Vooral die molenaarswoning. Mooi dat dat bewaard is gebleven.
Een schitterende reportage Emile. Twee jaar terug bezocht met Mara. Salu2 Albert