Ik blijf De Nacht van Ontdekkingen een van de pareltjes vinden van alle evenementen die we in de stad hebben. Alles komt eigenlijk op een avond bij elkaar, de Universiteit, Rijks Museum Oudheden, de Hortus, de Sterrenwacht, het Pieterskerkhof en het prachtige Rapenburg en dat alles dan gevuld met cultuur, lezingen en workshops waar je kennis op alle gebieden op kan doen.
Voordat de opening op het Pieterskerkhof begon draaide de Platenautomatiek al vast warm. De Platenautomatiek van Donna Blom en Jaco Spaargaren weet altijd precies de juiste muziek te kiezen. Eigenlijk had ik het nummer Rood van Marco Borsato wel toepasselijk gevonden. Sorry inside joke 🙂
De Nacht van Ontdekkingen begon op het Pieterskerkhof, waar rector maginificus Carel Stolker en burgemeester Henri Lenferink uitlegden wat voor hun de Nacht van Ontdekkingen betekent.
Hier staat wel een heleboel cultuur bij elkaar, kunstenares Resi van der Ploeg, directeur Cultuurfonds Leiden Mirjam Flik en Minke Schat,voormalig hoofd publiekszaken van de Lakenhal en nu directeur van het Van Mesdagmuseum in Den Haag.
Het probleem met de Nacht van Ontdekkingen is dat ik alles altijd wil zien, horen en vastleggen waardoor ik als een soort wervelwind door alle programma ’s heen vlieg 🙁
Gelukkig wel de tijd genomen een stukje te volgen van de talkshow Diversiteit in stad en bedrijf.
Het is vaak nog een hele kunst om op tijd te zijn voor de vele lezingen, vaak staat er al een lange rij wachtenden. Terwijl ik het met mijn persbandje zou mogen, ga ik er toch niet voor langs. Ik zou dat als ik in de rij stond ook heel irritant vinden.
Tijdens een voorstelling of lezing even binnenwippen doe ik dan weer wel, zoals hier bij de voorstelling Fotoshow des Vaderlands van Jan Dirk van der Burg.
Veel leuke demonstraties en voorbeelden bij Leiden Kennisstad-De Stad als Lab.
Eerlijk gezegd vind ik dat altijd de leukste onderdelen van de Nacht van Ontdekkingen omdat je vaak een op een van onderzoekers of specialisten uitleg kan krijgen.
Je vraagt je eigenlijk vrijwel nooit af, wat gebeurt er als je de wc doortrekt. Professor Merle de Kreuk van de TU Delft legde het allemaal heel duidelijk aan het publiek uit.
De Poezieboys-Vinkenoog lieten het publiek kennis maken met het prachtige werk van de roemruchte dichter Simon Vinkenoog. Voor veel jongeren een eerste kennismaking met een van Nederlands beste en bekendste dichters van de vorige eeuw.
Wat ik echt geweldig vond was, Bouw mee aan het universum van Leiden, van kunstenares Roos Tulen.
Iedereen kon een eigen ballon beschilderen en in de spotlights kwam dat prachtig over. (op het filmpje komt het veel mooier over)
Ik maak op een avond als deze natuurlijk voornamelijk plaatjes. Gelukkig waren we met een grote groep van Sleutelstad, net zoals vorig jaar, bezig om zowel voor de radio, website en een liveblog verslag te doen. We liepen met 8 mensen rond en 3 medewerkers in de studio om alles aan elkaar te plakken en het live radioverslag te coördineren. Gelukkig veel voordeurtrapjes op het Rapenburg zodat je even kan zitten om alles naar de studio door te sturen 🙂
Op het Rapenburg werd het publiek verrast door een performance van Fields of Wonder.
Altijd bijzonder om te zien wat artistiek leider Geert van der Velden allemaal bedenkt.
Soms voel je je wat ongemakkelijk, zeker als een fotograaf uit gaat leggen dat digitaal niets is en analoog tot de echte fotografie behoort 🙂 Ik snapte wat hij bedoelde, maar er is een verschil tussen kunstenaars en fotografen. Daarnaast moet je er toch niet aan denken om vandaag de dag alle foto’s die we maken nog te moeten ontwikkelen in de doka.
Even een rustpuntje zoeken in het Rijks Museum Oudheden bij een dansvoorstelling.
Complimenten voor alle verkeersregellaars, omgevingsstewards en anderen die er waren om alles in goede banen te leiden zodat fietsers en publiek geen last van elkaar hadden.
Het was een uitzonderlijk mooie avond voor half september, vandaar dat ook de terrassen nog goed vol zaten.
In de muziektent op het Pieterskerkhof sloot Paul de Munnik de 7e Nacht van Ontdekkingen muzikaal af.
Een mooi optreden met onder andere nummers van Jacques Brel en Charles Aznavour. Een repertoire wat helemaal paste bij deze zwoele septembernacht vol ontdekkingen.
In de fotoslideshow en het fimpje ontdek je nog meer sfeerbeelden van de 7e Nacht van Ontdekkingen.
4 reacties
De nacht van de ontdekking, daar kun je voor op blijven. Hans
Er is zoveel te ontdekken zie ik in de nacht. Meestal als ik in de nacht de stad in ging, dan kwam ik niet verder dan het ontdekken van de kroeg… 😉
Love As always
Di mario
Soms vraag ik me af waarom ik niet in Leiden woon.
Die dansers en de ballonnen zijn prachtig zo. En wat een keurige reporter ben jij!