Nog minder dan drie weken en het is alweer 3 October, het Feest der Feesten. Het begint bij iedereen alweer behoorlijk te kriebelen en de borden dat de stad is afgesloten rondom 3 oktober staan ook alweer op alle toegangswegen.
Heel Leiden kleurt eerdaags weer rood wit en sinds vijf jaar maakt van Maanen zelfs rood-witte tompouces. Dat doen ze niet zomaar, wan van elke verkochte tompouce gaat een bedrag naar de 3 October Vereeniging om het feest in Swetterhage voor de Leidenaren met een beperking te kunnen organiseren. Vrijdag gingen een delegatie van Swetterhage en Commissieleden van de 3 October Vereniging op bezoek bij Bakker van Maanen voor een rondleiding en om voor te proeven.
Zou er een fietskilometer vergoeding voor Commissieleden bestaan vroeg ik mij af toen ik de auto uitstapte.
Het waren niet zomaar bewoners van Swetterhage, nee het waren echte fijnproevers want ze werken allemaal in de keuken van Swetterhage.
Dit is niet de nieuwe kleding voor 3 October Commissarissen, maar hygiënische pakken waarmee je de fabriek in mag.
We waren bij een bakker, dus begon de rondleiding in de bakkerij.
Of ze ook zoete broodjes bakken weet ik niet, ik zag wel honderden bolletjes langs komen.
Ik snap hoe ze bolletjes maken, gewoon beetje kneden (met een machine uiteraard) en klaar, maar hoe gaat dat nou met puntjes. Dat is toch een heel andere vorm. Soms is de oplossing zo makkelijk, je moet er alleen even opkomen. Als er puntjes gemaakt moeten worden, dan gaat de stang op de foto naar beneden en drukt de bolletje plat. Hoe simpel eigenlijk.
Je krijgt de neiging om zo op de band te springen en je vol te proppen. Het ruikt zo heerlijk en ziet er zo lekker uit.
Tot zover het mechanische werk, we kwamen steeds dichter bij ons doel de tompouces. Eerst nog even langs ander heerlijk gebak dat gedeeltelijk met de hand afgemaakt wordt.
Daar horen natuurlijk ook aardbeien bij en die worden meestal nog met de hand gesneden en nagekeken op lelijke plekjes.
Daarna achteloos over je schouder gooien in de hoop dat ze goed terecht komen, dat is er niet bij. De plakjes aardbei worden met de hand op de gebakjes geplaatst.
Ook daar zit een hoop handwerk bij.
Dit worden als ze gesneden zijn de gewone tompouces.
Wij kwamen natuurlijk voor een andere kleur en die hadden ze speciaal voor ons gemaakt, want de 3 October Tompouces komen pas vanaf 22 september in de winkels.
Uiteraard was deze een beetje groot, dus werd hij even in stukjes gesneden.
Na het snijden moest er natuurlijk nog een beetje wit bij in de vorm van slagroom.
Om het af te maken mochten we zelf er de Leidse Sleutels op leggen.
Alsof we ze zelf gemaakt hadden zo trots poseerde de groep met de eerste 30 tompouces van dit jaar.
Het zag er allemaal lekker uit, maar eigenlijk nog geen tompouce geproefd. Daar had van Maanen een goede oplossing voor, iedereen kreeg een doosje met drie tompouces mee naar huis.
Mochten er mensen aan de lijn doen, jullie weten mijn adres het komt altijd op.
Commissaris René Preenen had ook nog een verrassing, voor iedereen een schuimrubber haringsponsje.
Om de sponsjes en de doosjes tompouces makkelijk mee te kunnen nemen kreeg iedereen nog een Van Maanen tas.
Het wordt een extra druk maandje bij Van Maanen, behalve de tompouces maken ze ook de ongeveer 10.000 Geusjes voor de uitdeling van Haring & Wittebrood. Ook de Geusjes worden elk jaar voorgeproefd vertelde Dennis van Hoorn en liet een foto van vorig jaar zien.
Volledig tevreden verlieten Commissieleden Thea van Kooperen, René Preenen en Frouke de Jong de fabriek.
De bewoners van Swetterhage waren ook helemaal tevreden en keken nu al uit naar zowel de tompouces als het grote feest in Swetterhage op 26 september.
In de fotoslideshow een aantal lekkere sfeerfoto’s.