Zaterdag opent in Museum de Lakenhal een tentoonstelling met werk van de Leidse Schilder Floris Verster (1861-1927) in combinatie met werk van hedendaagse kunstenaars.
Floris Verster staat bekend om zijn stillevens van bloemen en planten. Zijn collega’s destijds kozen vaak voor enorme boeketten met vaak ook bloemen of planten die hier niet voorkomen. Hieronder zie je duidelijk het verschil tussen Verster en zijn collega’s.
Verster haalde de meeste bloemen en planten uit zijn eigen tuin. Nou ja zijn vrouw Jenny Kamerlingh Onnes plukte ze en zette ze in een vaas, waarna Verster ze ging schilderen. Meestal kleine doeken, maar op een gegeven moment ging hij ook over op groter werk op aanraden van zijn zwager Menso Kamerlingh Onnes.
Vorige week werd een Eucalyptus boom geplant in het Singelpark, deze boom hoort bij de speciale Singelparkwandeling die bij de tentoonstelling hoort. Wat je in het museum op doek ziet, kan je in het Singelpark in het echt zien zoals deze Eucalyptus.
Het is best gedurfd van de Lakenhal om een drietal moderne kunstenaars opdracht te geven werken te maken in aansluiting of combinatie met het werk van Verster. Seet van Hout maakte een aantal grote doeken die geïnspireerd zijn op het werk van Verster.
Ze heeft perforaties in de doeken gemaakt waarop onder andere bloemen te zien zijn.
Esther Hoogedijk heeft mooie sculpturen gemaakt, waaronder deze compositie met bollen en gras.
Ik kan het niet laten om bij elke tentoonstelling even een fotootje van binnen naar buiten te maken.
Ik ben geen conservator of kunstkenner, dus je kan veel beter op de website kijken. Ik kan wel zien of ik mooi of knap vind, dit vind ik echt prachtig. Een impressie van de Oost Indische Kers van Floris Verster gemaakt door Seet van Hout.
De binnenplaats van het museum is ingericht met bloembakken door hovenier/kunstenaar Annelies Dijkman. Het hele seizoen worden de bloemen vervangen zodra ze uitgebloeid zijn.
Het mooiste en eigenlijk heel actueel is een tekst op de bloembakken van Marie de Brimeu, die zij schreef tijdens de 80 jarige oorlog.
Godzijdank lijkt de oorlog ons niet het plezier van tuinieren te ontnemen of onmogelijk te maken.
Het is eigenlijk echt een tentoonstelling voor het hele gezin en meer dan alleen een museumbezoek. Aansluitend kan de bezoeker een Singelparkwandeling maken langs bomen, bloemen en planten die Verster geschilderd heeft.
Bij de route is ook nog een leuk boekje gemaakt , ‘Speuren in het Singelpark’.
De tentoonstelling is vanaf zaterdag 12 april tot 24 augustus te bezoeken. In de fotoslideshow nog een aantal foto’s, die zeggen meer dan ik kan schrijven.
4 reacties
De Leidse Schilder Floris Verster ken ik niet, maar hij heeft wel mooi werk gemaakt, veel stillevens en ook landschappen.
Hij had zeker talent om te schilderen. Hans
Eerlijk gezegd ook nooit van gehoord, maar ik ben ook geen kunstkenner.
Nou deze kunstkenner (kuch kuch) las Floris Venster, niet dat ik die ken, maar dan is het wel mooi dubbel fout. Nooit van gehoord, maar toch wel mooi werk.
Love As Always
Dimario
Nooit van Floris Verster gehoord maar ik kan zijn werk wel waarderen, van zijn “na apers” toch een stuk minder.