Het heeft wat voeten in de aarde gehad, maar net voor zijn 418e verjaardag heeft Rembrandt een plekje gekregen in Leiden. Zijn beeld staat in het park bij molen de Put, de replica van zijn vaders molen. Voor het kunstenaarscollectief de Leidsche Mondialen, die in de Stadstimmerwerf p een steenworp afstand zitten, een reden voor een feestje.
Voor de deur was een kunstmarkt was met diverse Leidse kunstenaars.
In het park bij de molen speelde K&G3
In het Rembrandtpark stonden verschillende kunstenaars van de Leidsche Mondialen te schilderen.
Remco Oudshoorn was druk bezig om tussen de buien door zijn schilderij af te maken.
In het Pieterskwartier waren dit weekend de Rembrandtdagen, waarvan morgen verslag, verschillende bewoners liepen even deze kant op om bij het beeld en het huis (nou ja plaquette) van Rembrandt te kijken.
Tegen drie uur, het moment van de onthulling, werd het steeds drukker bij het park.
De molenaar en zijn vrouw hadden een mooi uitzicht over het park.
Het was ondertussen behoorlijk druk in het park. Een beetje fotograaf scant voortdurend de omgeving en niks ontgaat hem.
Vandaar dat ik mijn trouwe lezeres en blogster Rietepietz uit Rijswijk direct zag staan in het publiek. Riet en ik behoren tot de eerste generatie bloggers en kennen elkaar via de blog al ruim 20 jaar. In het echt hebben we elkaar misschien een keer of vijf gezien.
Ton Kohlbeck, voorzitter van de Leidsche Mondialen, was blij en trots dat eindelijk Rembrandt een voorlopig vaste plek heeft gevonden in Leiden. Over twee jaar wordt gekeken of de plek echt bevalt.
Halverwege de toespraak kwam de Schutterij, onder aanvoering van Frans Banninck Cocq, langs om te kijken wat voor samenscholing er in het park was.
Ach als jullie er toch zijn kan Frans Banninck Cocq, als zijn de burgemeester van Amsterdam, de latere woonplaats van Rembrandt misschien het beeld wel onthullen.
De schutters zijn best wel een beetje ijdel dus maar wat graag poseerden ze even bij het beeld.
Piet Dijkstra en zijn vrouw zijn goede kennissen van de in Frankrijk wonende beeldhouwer Gabriël Sterk. Namens hem bedankten zij een ieder die meegeholpen had het standbeeld hier te plaatsen. Hij wa sblij dat het beeld nu een goede plek in Leiden gevonden heeft.
Journalist, biograaf en schrijver Onno Blom las een gedicht voor.
Tot slot zong het Leids Kinderkoor het Rembrandtlied.
De tekst van het lied was uitgedeeld, maar meestal mompelt iedereen dan wat mee, behalve cabaretier Onno Innemee die zingt uit volle borst mee.
Na afloop werd en nog even nageborreld bij de Leidsche Mondialen in de Stadstimmerwerf.
Hieronder een fotoslideshow met aan het eind en filmpje van het Leids Kinderkoor met het Rembrandtlied. Trouwens als er kinderen zijn die van zingen houden, het koor zoekt nog nieuwe leden tussen de 6 en 12 jaar.
4 reacties
Tsja Riet is niet te missen, ik zag jouw hoofd ook al op haar blog… Rembrandt eindelijk thuis, dat heeft even geduurd.
Ik ben dan toch te laat voor dat koor denk ik. Ik vind het wel een mooi plekje.
Love As always
Dimario
Het was weer een geweldige dag in Leiden, en zó leuk dat het blogwereldje steeds kleiner wordt en we steeds vaker ook de mens achter de blog in beeld krijgen. Reuze komisch dat Herman valk achter mij stond , we nu nog ( min of meer , ik we bloggen al een beetje samen) onbekend maar de ontmoeting al gepland is op 9 augustus. in Vlissingen, waarom zóu je dat in Leden doen als het ook in Vlissingen kan. 😉
Heel Leiden lijkt zich weer in te zetten voor het feestje.
Ik lees dat Di Mario lid van het koor wil worden. LOL Hans