Je kan aan alles in Leiden merken dat we nu al toewerken naar het Feest der Feesten met dit jaar het speciale jubileum 450 jaar 3 October. Gistermiddag stond ook het Erfgoedcafé Leiden helemaal in het teken van 450 jaar 3 October. Dat zag je direct al als je binnen kwam.
Het Erfgoedcafé Leiden was dit keer te gast in het Stadhuis.
Het is duidelijk dat thema 450 jaar 3 October veel mensen aanspreekt, de zaal was afgeladen vol.
Voorzitter Wilbert Hettinga opende de middag en heette iedereen welkom en bedankte de gemeente voor het aanbieden van de ruimte en de borrel na afloop.
Hij wist dat het druk zou zijn, maar dat het zo druk was dat er al een paar dagen niet meer gereserveerd kon worden had hij nooit verwacht.
Ook wethouder Yvonne van Delft was blij met de enorme opkomst en vertelde een en ander over haar eigen 3 Oktober ervaringen.
Voordat Yvonne wethouder werd, was ze nooit bij de herdenkingsdienst in de Pieterskerk geweest. Nu vind ze het elk jaar weer een van de meest indrukwekkende onderdelen. Het idee dat op 3 October 1574 de Leidenaren ook in diezelfde kerk zaten bij de bevrijdingsdienst, geeft een heel apart gevoel en dichter bij 3 October kan je eigenlijk niet komen.
Jurgen van der Velden, voorzitter van de jubileumcommissie, gaf een inkijkje in de festiviteiten en plannen voor dit jaar.
We gaan echt twee weken feest vieren tijdens deze 3 October XL.
Eigenlijk staat dit hele jaar in het teken van 450 jaar Leidens Ontzet. De Slag om Leiden, dit Erfgoedcafé, de Singelloop, de Leiden Marathon, alles staat in het teken van 3 Oktober.
Archeoloog/journalist Ruurd Kok doet al bijna een jaar onderzoek naar de Sporen van Drie Oktober.
Interessant zijn ook zijn maandelijkse pagina’s in het Leidsch Dagblad.
Aan de hand van kaarten, graafwerk en nieuwe afbeeldingen onderzoekt hij de sporen en geschiedenis van het ontzet.
Hij wordt daarbij geholpen door een viertal studenten, waarvan Lisoula Feenstra en Marieke Nolten vanmiddag een presentatie gaven. De stad heeft met haar standvastigheid om niet op te geven een verschrikkelijk groot offer gebracht. De helft van de bevolking overleed door honger en pest tijdens het beleg. Van de 12.000 inwoners overleefden er maar 6.000.
Trouwens wat een verschrikkelijk handschrift had Jan van Hout, de Stadssecretaris tijdens het beleg.
Pieter Slaman vertelde iets over het ontstaan van de Leidse Universiteit. Als dank voor het verzet kreeg Leiden de eerste universiteit van het land. Er gaat de fabel dat het volk mocht kiezen tussen een universiteit of nooit meer belasting betalen. Logisch dat dit een fabel is, want een uitgehongerde arme stad gaat echt niet voor een universiteit kiezen. Op 8 februari 1575 werd de universiteit geopend en was er onder andere een grote optocht.
Echt interessante en leuke presentaties met zo nu en dan toch nog nieuwtjes. Na tien jaar gaat Marjolein Hettinga het Erfgoedcafé als medeorganisator verlaten. Ze werd uiteraard even in de bloemetjes gezet.
Vast onderdeel is de Zeepkist waar gegadigden zich van te voren voor aan kunnen melden, zij krijgen dan twee minuten de tijd voor hun boodschap. Joke Larrewijn vroeg aandacht voor het Rijnlandfestival tijdens de opening van de Borculotunnel, daarnaast riep ze vrijwilligers op voor het Rembrandtfestival op 13 en 14 juli.
Lodewijk Kallenberg vroeg aandacht voor de historische begraafplaats Groenesteeg.
Frans Ginjaar vertelde dat de verkoop van de boekjes met de Historische 3 October lezingen erg hard waren gegaan. Tijdens de presentaties had hij snel snel nieuwe voorraden gehaald.
Marieke Nolten vroeg aandacht voor het Historisch Tijdschrift, Leids Schrift.
Voormalig bakker Jan Preenen vindt het jammer dat er op de plek van de voormalige Leidse Brood Fabriek, landelijk bekend destijds als LBF geen plaquette of gedenkteken staat. De fabriek is in 1886 opgericht en werd in 1975 gesloten.
Het viel hem op dat er bij stadswandelingen met geen woord over deze fabriek gerept wordt.
Na alle presentaties was het ondertussen wel tijd voor de borrel.
Dat vonden ook Leidologen Danny en Jerry. Zij behaalden vorig jaar het certificaat Leidoloog de cursus die De Historische Vereniging Oud Leiden en Erfgoed Leiden geven. In zes bijeenkomsten leren de cursisten over de geschiedenis van de stad op onder andere cultureel, sociaal, kunst, economisch en wetenschappelijk gebied. Na het volbrengen van de cursus krijgen de deelnemers het certificaat Leidoloog.
Het was een leerzame en gezellige editie van het Erfgoedcafé. In de fotoslideshow nog een aantal sfeerfoto’s en tja….. daar past natuurlijk maar een nummer onder.
6 reacties
Dat wordt een nationale gedenkdag toch…
en ik maar denken dat bij jullie ook wel de lente zal kriebelen, maar bij jullie kriebelt het feest der feesten al.
Love As always
Dimario
Ik zag vandaag op de markt ook een kraam met rood/witte spullen, maar ik heb niet keken waar het om ging. . Misschien dus ook wel over 3 oktober!
Emile, dank je wel voor de leuke foto’s. We mochten ze gebruiken voor de site van ons ECL website en natuurlijk met jouw vermelding. Het was druk en een boeiende middag!
Je hebt het over de overige foto’s in je fotoslideshow, maar ik zie geen link. Graag tot ziens op ons volgende ECL!
Emile we hebben alle foto’s al gehad van Henk! Dank je wel.
Dat belooft wat…