Home Centrum Unieke vondsten Haarlemmerstraat / Oude Rijn te zien bij Erfgoed Leiden

Unieke vondsten Haarlemmerstraat / Oude Rijn te zien bij Erfgoed Leiden

door Emile van Aelst

Iedere Leidenaar kan zich nog wel het grote gapende gat in 2018-2019 herinneren op de Haarlemmerstraat/Oude Rijn, waar oude panden plaats maakten voor nieuwe winkelpanden.

In opdracht van Dela Vastgoed heeft archeologisch onderzoeksbureau IDDS Archeologie ruim 7 maanden onderzoek gedaan in de bouwput. Gisteren werden de vondsten, waaronder enkele heel unieke, voor het eerst getoond. Directeur Ariela Netiv was blij nu eindelijk met de unieke vondsten naar buiten te kunnen treden.

Wethouder Yvonne van Delft vind het prachtig dat we door deze opgravingen meer zicht hebben op hoe de Leidenaren leefden omstreeks 1400-1500.

Stadsarcheoloog Chrystel Brandenburgh nam ons eerst even mee naar de tijd van de bouwput in 2018-2019. Mooie foto van de oude situatie en de nieuwe panden.

Er was rond 1400-1500 al volop bedrijvigheid op dit gedeelte. Dat zie je onder andere aan de verharde stookplaatsen van onder andere een brouwerij die er gestaan heeft.

Kleding wordt vrijwel nooit gevonden omdat kleding de kleur van de bodem aanneemt en daarom niet opvalt. Daarom waren de archeologen enorm blij met stukjes stof en zelfs een groot stuk kleding die zijn rode kleur had behouden.

Na de uitleg kregen we de opgegraven schatten in het echt te zien. Topstukken zijn eigenlijk wel de houten paaltjes die in het water stonden.

Ze dateren uit 900-1000 en stonden in een stroomgeul van de Mare, het kan een afscheiding of aanlegsteiger geweest zijn. Maar het belangrijkste is, het bewijst dat er rond die tijd dus al bebouwing op de noordelijke Rijnoever was. Er werd altijd aangenomen dat Maredorp pas rond 1300 ontstaan was.

Er waren nog veel meer mooie vondsten zoals deze pijl, tenminste er wordt aangenomen dat het een pijl is.

Een gedeelte van een houten schaal.

Het schijnt dat de bewoners in het opgegraven gebied redelijk goed bij kas waren. Er werd een spaarpot gevonden en als je geen geld hebt heb je ook geen spaarpot nodig.

Dat er geld was blijkt ook wel uit deze Antwerpse haardstenen met bijbelse afbeeldingen.

Er werd echt van alles gevonden zoals bijvoorbeeld deze sporen en daarnaast nog een stukje van een hoefijzer.

De helft van een schertsbeker, die gebruikt werd om mee te proosten op feestjes.

De beugelfles in het midden dateert uit circa 1889-1899. Op de dop zijn naam en adres van de fabrikant nog goed leesbaar. Erven P. Eradus Burgsteeg 9 Leiden. De firma adverteert in die tijd in het Leidsch Dagblad voor punch en zoetwaterijs.

Het is echt waanzinnig mooi om te zien wat er allemaal op deze locatie gevonden is. Belangstellen kunnen dit weekend tijdens de archeologiedagen terecht bij Erfgoed Leiden om te kijken en een speedlezing te volgen. Wel moet men zich van te voren aanmelden omdat er maar 30 personen per groep rondgeleid kunnen worden.

Gerelateerde artikelen

4 reacties

Sjoerd 17 juni 2023 - 6:51

Leuk om te zien en mooi ook dat door dit type afgravingen meer geschiedenis van de stad boven komt drijven.

Reply
די מריו 17 juni 2023 - 7:25

Maar het belangrijkste is dat de Glibbers van toen dus ook al bier konden brouwen. 😉

Love As Always
Dimario

Reply
Hans 17 juni 2023 - 21:20

Maar het is het wel waard om de geschiedenis te kennen.
Bouwers zijn niet altijd blij met de vertraging die een archeologisch onderzoek geeft.

Reply
Nicky 22 juni 2023 - 21:32

Dat vind ik leuk om te zien. Ik ben altijd nieuwsgierig naar hoe mensen toen leefden.

Reply

Plaats een reactie