Tegenwoordig stappen we de auto, bus of trein in om ergens naar toe te gaan. Vroeger was dat niet zo makkelijk soms moesten mensen dagen lopen om naar een andere stad of dorp te gaan. Heel luxueus was het om in de 17e en 18e eeuw per trekschuit te reizen. In een mum was je vanuit Leiden in Haarlem, de trekschuit deed er 4 uur over. Met alle vertragingen vandaag de dag is er regelmatig eigenlijk weinig verschil.
De opstapplaats voor de trekschuit naar Haarlem was op de Korte Mare voor de deur bij nummer 26. Er waren vroeger voor de reizigers twee logementen om te overnachten op nummer 24/26 en 18/20.
In de gang van nummer 26 zitten tegeltjes, waarschijnlijk niet uit die tijd, maar ze doen wel herinneren aan het scheepvaartverkeer in vroeger tijden.
Om deze plek blijvend te herinneren is er een herdenkingsplaquette gelegd. In Haarlem is onlangs eenzelfde plaquette gelegd. Zaterdagmorgen als start van de Historische Trekvaartdag onthulde wethouder Yvonne van Delft samen met Marlijn Kok, organisator Historische Trekvaartdag, de plaquette.
Waarschijnlijk heeft er een brommer of motor voor de deur gestaan waardoor er olie op de plaquette is gelekt. Waarschijnlijk wordt hij eerdaags iets verlegd richting de stoeprand.
Het was een korte maar interessante onthulling.
Tijdens deze eerste Historische Trekvaartdag konden belangstellenden met de boot naar Leidschendam. Vanuit Den Haag en Leidschendam voeren er ook boten naar Leiden. Het meest gebruikt werd met de boot heen en met de pendelbus terug. Alhoewel helaas de historische HTM bus uit 1958 pech kreeg en in allerijl vervangen moest worden door een stadsbus uit 1977.
Opstapplek in Leiden was bij de oude Universiteit Bibliotheek.
Alle boten zaten elk uur helemaal vol.
Deze passagiers hebben uren moeten wachten, waarschijnlijk zat hun schipper in de kroeg.
Boze tongen beweerden dat hij niet alleen in de kroeg zat, maar ook naar de hoeren was gegaan bij de Groenhazengracht.
Passagiers die met de boot uit Leidschendam waren gekomen konden de Pieterskerk bekijken of een stadswandeling met de Stadsgidsen maken.
Leiden is natuurlijk de geboortestad van Rembrandt. Dan is het leuk om op de foto te gaan zoals Rembrandt je vroeger geschilderd zou hebben. Je kon een foto laten maken die je een dag later van internet kon downloaden.
Regelmatig stond er een rij wachtenden om in middeleeuwse kledij op de foto te gaan.
Eenmaal binnen ging de klok een vierhonderd jaar terug.
Best moeilijk om dan opeens voor twee fotografen te poseren, terwijl er toen helemaal geen camera’s waren 🙂Bezoekers kregen volop informatie over Leiden en haar bezienswaardigheden.
Deze eerste Historische Trekvaartdag was een succes. Er zijn plannen om het volgend jaar weer te organiseren en dan met een tocht naar Haarlem er bij.
4 reacties
Gaaf, leuk om te zien zeg. Best bijzonder zoals het vroeger ging..
Love As Always
Dimario
Jammer van die plaquette, maar dat zal wel goedkomen. Leuke activiteiten erbij. Lijkt me wel wat om even naar die tijd terug te gaan…
Wat leuk, zeg! Die middeleeuwse kledij is ook super.
Dat is weer een leuk evenement in Leiden. Je gaat me toch wel op tijd waarschuwen voor het verjaarsfeest van Rembrandt hé, dat vond ik zó onwijs leuk vorig jaar.