Marianne van Velzen werd in 2018 gekozen als Stadsdichter van Leiden. Haar termijn zou eigenlijk in januari aflopen vanwege de corona mag ze nog een half jaar langer aanblijven. Deze week kwam haar eerste dichtbundel uit, helaas geen grootse presentatie maar een prachtige online presentatie en interview door Theo de With vanuit de Leidse Schouwburg. Het liefst wil je natuurlijk tijdens of net na de presentatie een aantal bundels aanbieden aan mensen die belangrijk of speciaal zijn geweest bij het tot stand komen van je bundel. Door corona is dat even niet mogelijk. Een mooie oplossing is om de bundels dan maar coronaproof langs te gaan brengen. Zodoende gingen Marianne en ik afgelopen week op pad voor een rondje Leiden.
Best intensief dus wel handig dat we bij het eerste bezoek even de spieren los konden maken.
Het is dat we echt verder moesten anders zou het me niet verbazen als Marianne nu nog zat te schommelen in de Pieterskerk. We waren in de Pieterskerk om een bundel aan te bieden aan directeur Frieke Hurkmans. Het optreden in de Pieterskerk was een van de vele hoogtepunten voor Marianne de afgelopen drie jaar.
Uiteraard wilde Frieke graag een opdracht in de bundel hebben.
Het werd een steuntje in de rug in deze moeilijke tijden.
De Hortus Botanicus is natuurlijk ook een geweldige en inspirerende plek om te dichten of voor te dragen.
Paleobotanicus Robert Folmer nam namens de Hortus de bundel in ontvangst.
Eind maart vroeg Daaf Sloos zich af wat hij kon doen nu er geen seizoensopening mocht zijn de eerste zondag van april en de schippers dus ook niet bij elkaar mochten komen. Ik stelde voor Marianne te vragen een gedicht te schrijven en voor te laten dragen op een van de sloepen. Een telefoontje was genoeg, Marianne was direct enthousiast. Enkele dagen later namen we een filmpje op van het gedicht ‘Waterlanders’ dat naar alle schippers werd gestuurd.
Het gedicht staat uiteraard ook in de bundel en is te horen onder de fotoslideshow onderaan dit artikel. In het gedicht komen alle namen van de sloepen van de Leidse Rederij voor, van de Koekeroe tot de Cocosmacroon aan toe.
Natuurlijk ook nog even een fotootje bij de Welvaart, die hopelijk komend seizoen ook weer goed gevuld uit mag varen.
Voor de deur van het LUMC stond kindercardioloog Arno Roest ons al op te wachten om zijn bundel in ontvangst te nemen. Arno is hoofd van het Willem-Alexander kinderziekenhuis. Mariannne schreef voor een benefietavond ten bate van de nieuwe inrichting het gedicht ‘Er was jij’ .
Komende week hoopt Marianne de laatste hand te leggen aan een gedicht dat op de muur van de verbouwde afdeling gaat komen.
De volgende stop was bij docent Drama en voormalig docent Nederlands Ellen van Ruiten, een goede vriendin van Marianne.
Ellen kijkt al jaren alle gedichten van Marianne na en geeft haar ook altijd eerlijke en opbouwende feedback.
Er wordt wel gezegd dat de feedback van Ellen komt, maar volgens mij heeft hond Ibero er ook een grote blaf in.
Iemand die in Leiden ook heel belangrijk is voor dichters is Christiaan van Minnen oprichter en eigenaar van Index Poetry Books. Logisch dat we ook daar langs gingen.
Marianne is niet alleen vaste klant, ze trad ook op tijdens de opening en schreef daar twee gedichten voor. Een daarvan ‘Herenstraat’ staat ook onder de fotoslideshow onderaan dit artikel.
Op de achterkant van de bundel staat ook een commentaar van Christiaan.
Voor poëzie liefhebbers is dit echt een geweldige winkel met poëzieboeken uit binnen en buitenland.
We reden door naar Zoeterwoude waar teamleider en leerkracht Daniëlle Wesselman woont. Zij maakte, in de tijd dat ze nog fotograaf was, de foto van Marianne die nu op de voorkant van de bundel staat.
De voorkant was dus niet een heel echte verrassing, maar de inhoud wel.
Hoe kom je erbij om je op te geven als kandidaat in de race om Stadsdichter te worden. Dat doe je niet zomaar zelf, iemand moet je daar toe aansturen en overtuigen. Margo van der Salm las destijds de advertentie en spoorde Marianne aan om mee te doen. Dus ook daar gingen we langs.
Helaas er werd niet opengedaan en het bleek dat Margo nog in Den Haag zat.
Nou ja dan maar door de brievenbus schuiven, eigenlijk het toppunt van coronaproof als afsluiting van een mooie middag.
In de fotoslideshow nog een aantal sfeerfoto’s met daaronder de voordrachten van de gedichten ‘Waterlanders’ en ‘Herenstraat’.
De bundel is onder andere te koop bij Index Poetry Books op de Herenstraat en Kooyker op de Breestraat.
6 reacties
Lijkt wel of je heel Nederland bent doorgereden, maar groot gelijk. Een groot dichter verdient een groot publiek.
Love as always
Di mario
Dat was weer een poëtisch dagje uit…
Een mooi mens…
Eerlijk gezegd vind ik deze coronaproof actie nog leuker dan zomaar uitdelen.
Een gedichtenbundel uitbrengen in Sinterklaas tijd is wel héél toepasselijk!
Zo kun je toch je werk promoten en afgeven. Hans