Vandaag was de perspreview in het vernieuwde Naturalis, dat na een jaar van nieuwbouw aanstaande zaterdag voor het publiek geopend wordt. Voor ik over de prachtige tentoonstellingsruimtes begin, eerst iets anders dat mij opviel. Het gebouw is zo mooi geworden dat ik mij regelmatig waande in een of ander immens groot museum in New York, Sydney, of Tokyo, maar in elk geval niet in Leiden. Het is echt zo on-Nederlands mooi geworden, een museum waar niet alleen Leiden, maar heel Nederland trots op mag zijn.
De nieuwbouw was hard nodig bij de opening in 1998 werd uitgegaan van 150.000 bezoekers per jaar. In 2016 zorgde Trix de tyrannosaurus rex dat het bezoekersaantal op liep naar 410.000. Door het samenvoegen van diverse collecties groeide de rijkscollectie tot 42 miljoen objecten die her en der in de stad waren ondergebracht. Door de nieuwbouw is nu de volledige collectie onder één dak.
Na een kop koffie in de entreehal werden we ontvangen in de LifeScience afdeling. Deze afdeling en de centrale hal zijn dagelijks gratis toegankelijk.
Hier zijn regelmatig demonstraties en kan je de preparateurs live aan het werk zien.
Directeur Edwin van Huis is blij dat het museum vanaf deze week weer open is voor het publiek.
Architect Michiel Riedijk tekende het voorbeeld hoe zijn kantoor tot dit ontwerp van het gebouw gekomen is en wat de achterliggende gedachte is.
Ik begin nu enorm respect te krijgen voor aannemers, want wie uit deze tekening zo’n mooi pand kan neerzetten, moet toch wel iets in zijn mars hebben 🙂
Er waren 3 rondleidingen van elk 45 minuten, de museum rondleiding, laboratorium en opslag en een rondleiding met de architect. Ik koos als eerste voor de museum rondleiding die uiteraard bij de dino’s begon. Per rondleiding was 45 minuten beschikbaar dus zagen we slechts een fractie van het museum.
Deze langnek had ik nog niet eerder gezien.
Uiteraard was ook Trix weer terug na haar rondreis door Europa.
Er is ook een afdeling die laat zien wat de aarde geeft en neemt zoals aardbevingen, lavastromen etc.
Nog even van boven een blik naar beneden. Ik heb nog nooit zoveel trappen gelopen als vandaag, maar het was het dubbel en dwars waard. Uiteraard zijn er ook liften voor mensen die slecht ter been zijn.
Heel leuk is de afdeling de Verleiding die onder andere gaat over de voortplanting.
Achter een ‘verborgen’ deur kwam je op de meer erotische afdeling, waar je zelfs op skippyballen een spermarace kon doen 🙂
Ik mocht van een kennis even heel snel op de afdeling Dood om het hoekje kijken.
Het was snel en heel donker, maar eerdaags moet ik toch nog eens op mijn gemak een dagje langs om veel meer te zien.
Op deze afdeling kon je door middel van verrekijkers zien hoe mammoets hier op de Steppe geleefd hebben.
Beneden kwamen we Freek Vonk weer tegen en kon Reanne voor Sleutelstad even snel haar oud studiegenoot interviewen.
Rondleiding 2 die we deden ging langs de opslagruimtes en laboratoria in het oude gebouw.
Idee wat voor dier dit is. Een olifant, maar die heeft toch een slurf, ja maar in een slurf zitten geen botjes, vandaar dat rare platte gezicht. Toch fijn als je een biologe bij je hebt.
Er worden in Naturalis natuurlijk niet alleen dieren bewaard, ook plantjes, bloempjes, takjes en ga zo maar door liggen er opgeslagen.
Regelmatig worden ze door wetenschappers gebruikt of bestudeerd. Je zou het bijna niet denken, maar ook nu worden er nog stokjes en plantjes gevonden die wij niet kennen. Wat ik eigenlijk wel bizar vond is dat er nu bij de branden in het Amazonegebied bomen of planten verbranden die wij niet kennen en dus ook nooit zullen leren kennen. Je kan zeggen, ‘wat niet weet wat niet deert’, maar toch vind ik het bizar.
In de verschillende laboratoria wordt veel onderzoek gedaan, onder andere naar diverse dna sporen van insecten in een schepje zand uit de Noordzee.
Mooi werk wat daar gedaan wordt.
Nog even snel een kort interview met een trotse en blije directeur Edwin van Huis.
Preparateur Martijn Guliker liet ons zijn werkplek in de LifeScience afdeling zien. Een van zijn voormalige collega’s, waarmee hij naar Amerika geweest is, werkt nu in Zwitserland en zag nu zijn eigen opgravingen weer terug.
Mooi om te zien hoe na veel puzzelen en onderzoek die stukjes bot allemaal op en in elkaar passen.
Ook Martijn weet uiteraard veel te vertellen over zijn werk en zijn verblijf bij de opgravingen in Amerika.
Zaterdag gaat Naturalis voor het publiek open, ik heb vanmorgen alvast, al was het kort, genoten van de collectie en het prachtige gebouw.
In de fotoslideshow/filmpje nog meer beelden van Naturalis.
6 reacties
Het Naturalis is me niet onbekend, heb er ook een buurman die zendamateur was bezocht en mijn zoon heeft er ook werk verricht. Hans
Moet ik toch nog een keer naar Leiden komen.Alleen die trappen gaan het niet worden met mijn knie… Die hadden ze eigenlijk moeten vervangen door roltrappen.
Dat is een hoop werk daar bij elkaar. Dat heb je niet even in honderd jaar bij elkaar gespaard zou ik zeggen. Lijkt me wel leuk om daar eens met Y en S te lopen.
Love as always
Di Mario
Indrukwekkend. Ik zet ‘m op mijn to do-lijst.
Het was best al een indrukwekkend museum maar dat is dus nóg indrukwekkender geworden. Moet ik er toch ook weer eens heen.
@ helaas dat mensen zo reageren op iets heel normaal.