Home Cultuur Ruim 3.500 bezoekers bij Nacht van Ontdekkingen

Ruim 3.500 bezoekers bij Nacht van Ontdekkingen

door Emile van Aelst

Een nieuwe naam en Maters en Hermsen als nieuwe organisatie, maar ouderwets interessant en gezellig. In heel korte tijd heeft de nieuwe organisatie het programma van de Nacht van Ontdekkingen in elkaar moeten zetten en dat is ze goed gelukt. Het festival is een initiatief van Cultuurfonds Leiden, Leiden Marketing en Universiteit Leiden. Zaterdagavond om 19.00 uur was in de Hortus de officiële opening.

Na diverse korte toespraken door onder andere Leiden Marketing directeur Martijn Bulthuis, cultuur makelaar Mirjam Flik,  en medeorganisator Fred Hermsen, was het laatste woord aan wethouder Yvonne van Delft.

Direct na de opening liepen zowel de Hortus als alle andere locaties vol.

De Platenautomatiek zorgde de hele avond voor lekkere muziek bij de bar in de tuin voor de Oranjerie.

Tja en dan begint voor mij de grote puzzel. Ik was zowel voor de liveblog van Sleutelstad als mijn  eigen site op stap en dan wil je toch zoveel mogelijk verschillende onderdelen op de foto zetten. Alleen ga maar eens kiezen uit 16 locaties en ruim 100 programmaonderdelen. Daar is een schaakpartij in de Hortus een makkie bij 🙂

In de Oranjerie kon iedereen in het Lab van de Stad meedenken, praten en tekenen over de toekomst van de stad.

We waren totaal met 11 mensen (festival en studio)  bezig verslag te doen zowel voor de radio als voor de liveblog en de internetsite. Overal waar je liep kwam je wel de rood witte Sleutelstad jacks tegen.

In de andere zaal van de Oranjerie namen Jan Stroomer en Marcel van Schooten diverse artiesten interviews af, zoals onder andere bij Willow Mae.

Na het interview trad zij uiteraard met haar band op.


Er waren natuurlijk tientallen lezingen in de diverse gebouwen zoals hier in het P.J. Vethgebouw.

Een veel gehoorde opmerking zaterdagavond was: helaas de lezing zit vol. Op zich is dat natuurlijk onvermijdelijk, maar er waren zoveel lezingen en optredens dat je altijd wel ergens bij een van je voorkeuren terecht kon. Je kon natuurlijk ook voor een creatieve oplossing kiezen 🙂

Niet alleen binnen, ook buiten waren (mini) lezingen.

In de tuin trad ook Stadsdichter Marianne van Velzen op.

In het Academiegebouw werden vrijwel alle zalen gebruikt. de medewerkers van Naturalis trekken altijd veel bezoekers.

Zowel het Groot Auditorium als het Klein Auditorium werden gebruikt voor lezingen.

De lezingen gingen over de meest diverse onderwerpen van teleportatie tot aan de microscoop van Christian Huygens.

Het thema van het festival was tijd en dit kwam dan ook in vrijwel alle programma-onderdelen terug. In mijn persoonlijke race tegen de klok verliet ik de Hortus en het Academiegebouw en ging eens op het Rapenburg kijken. Hier trof ik net de drijvende diva. Ik had haar bij de opening van Sail Leiden al zien optreden, maar nu in het donker was het ook wel heel indrukwekkend en mooi.

Het Blauwe Uur verzorgde de hele avond prachtige lichtshows op de voorgevel van de Pieterskerk.

De Old School aan het Pieterskerkplein was ook een van de locaties als bar en voor kleine intieme lezingen.

Prachtig toch zo’n soort huiskamerlezing in een van de lokalen van de Old School.

Vaste gast op het festival is de Freakshow. Hun Escaperoom was de hele avond volgeboekt, wat wel bewijst hoezeer zij in trek zijn.

Uiteraard was ook rector magnificus Carel Stolker deze avond in het publiek te vinden.

Snel door naar Rijksmuseum Oudheden, waar ik net op tijd was voor een indrukwekkende dansshow.

Snel nog even terug naar het Academiegebouw. Persoonlijk vind ik het een uitkomst dat alles dicht bij elkaar geprogrammeerd is, anders is het helemaal niet te doen om zoveel mogelijk mee te pakken. In het Academiegebouw liep ik pedel Erick van Zuylen tegen het lijf die net aan een (privé) rondleiding begon, waarbij we onder andere in de pedelkamer terecht kwamen.

Een bezoekje aan het wereldberoemde zweetkamertje mocht natuurlijk niet ontbreken.

Iedereen die afstudeert mag hier zijn handtekening zetten, maar wereldberoemde eredoctoraat houders hebben hier hun handtekeningen gezet, zoals onder andere Winston Churchill en Nelson Mandela.

Ze zeggen dat er steeds minder echte papieren boeken worden  gelezen, toch had dit wandelende boek heel veel bekijks.

Het boek was nog niet af en iedereen mocht er iets in schrijven.Ik pikte in het P.J. Vethgebouw nog net het laatste stukje mee van de Leidse Opera over de strijd tussen de patriotten en prinsgezinden tijdens het Leids Oranjeoproer in 1784.

Je loopt er in je haast snel langs, maar let eens op hoe prachtig mooi uitgelicht de ingang van de Hortus was.

Sorry mevrouw Diva, ik heb haast 🙂

Ik was precies op tijd op het Pieterskerkplein voor het slotoptreden door illusionist Victor Mids. Waarover ik gisteren een apart verslag met filmpje heb gemaakt)

Het was weer een mooie Nacht van Ontdekkingen, op naar zaterdag 14 september 2019 voor de volgende Nacht van Ontdekkingen. Hieronder zowel een fotoslideshow als filmpje om de sfeer te proeven of even terug te kijken.

En voor wie het nog wil zien bewegen of horen, hier het filmpje.

Gerelateerde artikelen

5 reacties

די מריו 18 september 2018 - 7:07

Wat veel en wat veelzijdig. Ik kan me voorstellen dat je zo’n beetje alles ook hebt willen zien.

Love as always
Di Mario

Reply
Sjoerd 18 september 2018 - 10:52

Miljaar, ik heb kramp in mijn vinger van het scrollen. Ik heb het idee dat je met het weer van dit jaar alles kunt organiseren.

Reply
rietepietz 18 september 2018 - 18:12

Wauw, die drijvende diva is écht een beauty!

Reply
Hans 20 september 2018 - 11:31

Dat is zeker een Nacht van Ontdekkingen, zo zie je maar weer dat de een belangrijker is dan de ander op de muur met handtekeningen. Hans

Reply
Nicky 27 september 2018 - 0:14

Ahhh, ik krijg bijna medelijden met je. Maar het is je weer gelukt! En hé! Het Zweetkamertje! Daar staat de naam van mijn kind op de muur. Ben nog steeds trots!

Reply

Plaats een reactie