Het Sleutelgenootschap is een groep Leidenaren met hart voor de stad. Regelmatig doen zij schenkingen om bepaalde monumenten te restaureren of te onderhouden, zoals onder andere het Epitaaf van Van der Werf in de Hooglandse kerk. Het Sleutelgenootschap is ook mede-initiatiefnemer van de dit jaar gestarte Magdalena Moons leerstoel aan de Leidse universiteit (de vrouw van opperbevelhebber Valdez, die in 1574 Leiden belegerde met zijn Spaanse troepen) De komende 5 jaar blijft het genootschap medesponsor van deze leerstoel. Elk jaar, meestal in september, gaan ze een middag/avondje met elkaar op pad. Gisteren brachten zij een bezoek aan Stalhouderij Haasnoot in Rijnsburg. Na geborreld te hebben in Leiden werden ze naar Katwijk gebracht waar op de boulevard De Lange Jan voor ze klaar stond om ze in stijl naar Rijnsburg te rijden.
Op de boulevard werden de paarden een half uurtje van te voren ingespannen.
Ik verzamelde al mijn moed om ze heel close te fotograferen, hoor ik de een tegen de ander hinniken, als jij rechts kijkt kijk ik links.
Helaas door vakantie en ziekte waren er een paar afzeggingen, maar de rest van de club had het toch best naar hun zin.
De Lange Jan ging via Katwijk op weg naar Rijnsburg.
Het heeft wel iets die koets zo langs het gemeentehuis van Katwijk, een beetje oude tijden herleven.
Na een klein uurtje rijden kwam de koets aan bij Stalhouderij Haasnoot.
De gasten werden niet buiten afgezet maar keurig naar binnen gereden.
In de hal staan tientallen, voornamelijk antieke koetsen.
De paarden gingen de stal in, waar ik zag dat er ook paarden van mijn formaat stonden. Nee even zonder dollen, deze pony’s hebben sinds kort nieuwe historische hokken gekregen met veel origineel hout en koperwerk.
Het Sleutelgenootschap komt voor een gedeelte voort uit voormalig 3 October Vereenigings bestuursleden, vandaar mogen haring en Corenwyn niet ontbreken. Het was alleen even geduld hebben, want de bezorgde haring was net even koeler dan verwacht 🙂
De koetsiers hoeven het ’s winters op de bok niet koud te hebben.
In de tuigkamer kom je echt ogen te kort ( in het filmpje veel meer beelden) er hangen de mooiste tuigen en versieringen voor de paarden.
Eigenaar Herman Haasnoot liet vol trots dit tuig zien waarvan het beslag 360 jaar oud is.
Ik kan mij nog de 3 October postkoetsenrace herinneren. Deze tocht ging vanwege het 100 jarig bestaan van de 3 October Vereeniging vanuit Groningen via Alkmaar naar Leiden. De postkoets die toen mee reed is toevallig onlangs verkocht, er staat nog wel een miniatuuruitgave.
Nu we het toch over 3 oktober en historie hebben. Deze koets uit 1831 is eigendom van de 3 October Vereeniging.
Elke Leidenaar kent natuurlijk de trots van de 3 October Vereeniging, onze eigen Gouden Koets.
Die pony’s stonden natuurlijk niet zomaar in de stal. Op de bovengalerij staat een hele rij kleine koetsjes.
De haring was ondertussen ontdooit dus tijd om even te zitten en mooie verhalen over de stalhouderij te horen.
Een prachtige plek natuurlijk om te praten en borrelen.
Nog even een groepsfoto bij de koets van de 3 October Vereeniging. Hierna vertrok de groep per taxibusje naar Leiden om in het penthouse van Leiden Centraal Kantoren aan het Schuttersveld te gaan dineren.
In het filmpje hieronder een sfeerimpressie van dit bijzondere uitje van het Sleutelgenootschap.