Op 17 maart 1943 werden alle 51 joodse weeskinderen en hun 8 begeleiders weggehaald uit het weeshuis en gedeporteerd naar de vernietigingskampen. Slecht 4 van hen overleefden de oorlog.
Elk jaar organiseren de Stichting Herdenk Jodenvervolging Leiden en de Wijkvereniging Professoren en Burgemeesterswijk de ontruiming van het Joods Weeshuis.
Dit doen zij samen met leerlingen van de St. Josephschool.
Truus de Haan, voorzitter Herdenking Jodenvervolging Leiden, vertelde wat zich op en rond 17 maart 1943 heeft afgespeeld.
De leerlingen droegen gedichten voor die zij naar aanleiding van de les op school over de ontruiming hadden geschreven.
Indrukwekkend om te horen welke indruk de lessen op de leerlingen gemaakt hebben.
Na het voordragen van de gedichten, lazen de kinderen de namen voor van de vermoorde weeskinderen en hun begeleiders.
Een van de ouders las ook een zelf geschreven gedicht voor.
Rabbijn Leo Levie las het Kaddish voor.
Na het voor lezen van het Kaddish legden de leerlingen een bloem of een steentje op de koffer die voor het voormalig weeshuis staat.
Een steentje achterlaten bij een graf of andere gedenkplek is een Joods gebruik waarmee je aangeeft dat je geweest bent en stil hebt gestaan bij de overledene.
Ik vind het een mooi en best wel indrukwekkend gebruik, tijdens het leggen van het steentje sta je inderdaad even stil bij hetgeen er gebeurd is.
Na de kinderen legden ook de volwassenen een bloem of een steentje.
Truus de Haan legde aan Omroep Sleutelstad verslaggever Dinand de la Rie uit hoe belangrijk het is te blijven herdenken en ook de schoolkinderen daarbij te betrekken.
In de fotoslideshow nog een aantal foto’s van de herdenking. Daaronder een al wat ouder filmpje van de wandeling bagage die onder meer over de deportatie van de Joodse Weeskinderen gaat. De wandeling wordt nog elk jaar rond 4 mei met schoolkinderen gemaakt.
Het filmpje Bagage maakte ik een paar jaar geleden toen ik weer een keer de wandeling meemaakte. Ik hoop hem ook dit jaar weer mee te maken.
4 reacties