Home Centrum Bloemlegging ter nagedachtenis aan de Heksenverbrandingen druk bezocht

Bloemlegging ter nagedachtenis aan de Heksenverbrandingen druk bezocht

door Emile van Aelst

Zaterdag waren er in tientallen steden en dorpen in Nederland bloemleggingen ter nagedachtenis aan de tienduizenden, meest vrouwen maar ook mannen, die vermoord zijn tijdens de heksenverbrandingen in het verleden. Ook in Leiden kwamen tientallen mensen bijeen om bloemen te leggen bij Het Gerecht. De Stichting Nationaal Heksenmonument heeft als doel het realiseren van een fysiek monument in de publieke ruimte ter nagedachtenis aan hen die op het grondgebied van het huidige Nederland als heks zijn aangewezen, gemarteld, veroordeeld en ter dood gebracht.

Op deze plek zijn in 1495 twee Leidse vrouwen vermoord omdat ze beschouwd werden als heks. Waarschijnlijk zijn er veel meer vrouwen en mannen vermoord maar vaak werden deze moorden niet gemeld of genoteerd.

In Leiden werd de Bloemlegging georganiseerd door Hanneke Wessel, die na een korte toespraak (zie filmpje) als eerste bloemen legde op de symbolische heksencirkel.

We doen over Heksen veelal lacherig en zien ze als vrouwen en vaak schoonmoeders op een bezemsteel. In werkelijkheid ligt het uiteraard heel anders en waren in vroeger tijden heksen vaak heel sterke vrouwen en rebelse vrouwen. Daarom werden ze vermoord omdat ze vaak een gevaar voor of kritisch waren op de gevestigde orde.

Heksen hoefden niet alleen vrouwen te zijn, ook mannen zijn destijds als heks aangewezen en vermoord.

Tegenwoordig zijn er nog wel heksenverenigingen of clubs, maar die houden zich voornamelijk bezig met natuur, het paranormale en vooral het zorgen voor je medemens.

Het was opvallend druk bij deze eerste bloemlegging en met een heel gevarieerd publiek.

Er werden witte bloemen gelegd, wit is de kleur van reinheid.

Hanneke Wessel bedankte iedereen voor hun komst en benadrukte dat Femicide (vrouwenhaat en vrouwenmoord) nog steeds aan de orde van de dag is, net zoals onderdrukking, monddood maken en opsluiting.

Na afloop sprak Hanneke Wessel nog even met Marleen Hogendoorn, hoofdredacteur feministische maandblad OPZIJ, over de reden waarom zij deze bloemlegging in Leiden heeft georganiseerd.

Uiteraard was ook Unity/Sleutelstad naar deze eerste bloemlegging gekomen, in Nieuws071 van maandagmiddag een uitgebreid verslag.

Hieronder een korte fotoslideshow met aan het begin het welkomstwoord van Hanneke Wessel en aan het slot een gedeelte van het interview dat zij aan Sleutelstad gaf.

Gerelateerde artikelen

8 reacties

Sjoerd 4 juni 2023 - 7:40