Soms is iets zo voor de hand liggend dat je denkt waarom is dit niet eerder bedacht. De meeste mensen drinken bier bij de hutspot, terwijl een vollere rode wijn er natuurlijk ook perfect bij past. Yvo Erades, eigenaar van La Bordelaise, en sommelier Nico van Dijk vonden dat ook. Daarom nodigden zij een aantal commissieleden van de 3 October Vereeniging uit om de ‘Hutspotwijn van het jaar’ in de winkel aan de Nieuwe Rijn te komen kiezen.
De heren hadden een heerlijke hutspot maaltijd gemaakt en serveerden er drie verschillende rode wijnen bij.
De wijnen werden blind geproefd, zodat je niet werd afgeleid of beïnvloed door de naam of het etiket. Het enige wat de proevers wisten was dat het uiteraard Spaanse rode wijnen waren.
Er werd eerst geproefd zonder hutspot en daarna opnieuw met hutspot. Ik weet uit ervaring dat een wijn opeens heel anders kan smaken als je er iets bij eet. Ik heb vorig jaar eens een wijn geproefd die ik echt niet lekker vond, tot ik een hapje van het bijbehorende gerecht nam en de wijn opeens heerlijk smaakte.
Voor de 3 October Vereeniging Commissieleden, Annette Los, Femke Eisma, Laila Hollander, Lodewijk Wisse, Martine Kortmann, Steven Stroet en René Preenen was het een smakelijke maar ook moeilijke klus.
Eigenlijk best een mooie proef locatie zo tussen de wijnen.
Het was gezellig maar er werd ook serieus geproefd.
Nadat iedereen geproefd had en zijn mening had gegeven haalden Yvo en Nico het papier van de flessen.
De Spanjaarden lieten na de belegering van Leiden de hutspot achter toen ze vluchtten voor het water van de doorgestoken dijken, daarom logisch dat er voor drie Spaanse wijnen gekozen was.
De winnaar werd “Las Cuadras” wat de stallen betekent. Een rode wijn uit Catalononië gemaakt door wijnmaakster Valva Martinez de Toda. De omschrijving die de proevers gaven beloofd heel wat. ‘Een wijn waarvan de eikengeur mooi past bij het subtiele aroma van bessenfruit. De smaak is heel toegankelijk, sappig en zelfs vol, maar zonder zwaar te zijn. Ideaal voor bij de hutspot, vegetarisch of met klapstuk. En ook lekker voor de borrel, met of zonder hutspotbitterballen’.
Gelukkig eten we niet alleen met 3 oktober hutspot of bitterballen gevuld met hutspot, dus kunnen we vaker genieten van deze wijn.
7 reacties